Grekland anklagas för illegala avvisningar – här räddas migranter på öppet hav

Publicerad

När SVT:s team följde med den turkiska kustbevakningen på patrull, bevittnade de tre gummibåtar med migranter som drev omkring på öppet hav. De ska ha utsatts för så kallade “pushbacks”, av grekisk kustbevakning.

– De skar av startsnöret och knuffade tillbaka oss, säger en av migranterna till SVT Nyheter.

Den grekiska övärlden stod i frontlinjen för det stora antal flyktingar och migranter som kom till Europa 2015.  

Sedan flyktingavtalet mellan EU och Turkiet 2016 har antalet migranter som nått de grekiska öarna minskat och förra året var antalet rekordlågt. 

Men sedan förra året har också uppgifterna om så kallade pushbacks skjutit i höjden – det vill säga att man förhindrar migranter från att ta sig över landsgränsen för att kunna ansöka om asyl.

Grekland anklagas för illegala avvisningar

Den grekiska kustbevakningen och EU:s gemensamma gränsstyrka Frontex anklagas av FN, Läkare utan gränser och Human rights watch för att rutinmässigt utföra pushbacks mot migranter och flyktingar som försöker ta sig till Grekland från Turkiet.

Grekland förnekar alla uppgifter om pushbacks i ett mail till SVT.

Historier om den grekiska kustbevakningens bryska tillvägagångssätt finns det fler av. Nyligen skickades en stämningsansökan in till Europadomstolen mot den grekiska staten för en händelse i oktober förra året.

Ska ha lämnat migranter på livflottar utan telefoner och mat

I ansökan beskrivs det hur ett grekiskt räddningsfartyg hållit kvar en båt med migranter tills motorbåtar med maskerade män dykt upp. Passagerarna ska sedan ha delats upp i två båtar tillhörande kustbevakningen där de 10-15 maskerade männen, som även ska ha varit beväpnade, beslagtagit telefoner, pass och pengar. Flera uppger även att de blev misshandlade på båtarna.

Passagerarna ska sedan ha tvingas sätta sig i livflottar, utan flytvästar, mat eller möjlighet att ringa på hjälp. Efter mer än ett dygn på havet kunde de plockas upp och räddas av den turkiska kustbevakningen.

– Pushback är inte ens riktigt den rätta termen här. Här har myndigheterna avsiktligt övergett människor till sjöss som riskerat att dö utan möjligheten att ringa på hjälp eller ansöka om asyl, säger advokaten Natasha Ntailiani, på Lesbos Legal Center, som företräder några av de överlevande.

Se hur migranter räddas från öppet hav efter att utsats för “pushbacks” i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.