Migranter i ett läger norr om Athen Foto: AP/TT

Grekland hotar släppa in miljoner migranter i EU

Uppdaterad
Publicerad

Om ni inte hjälper oss ekonomiskt skickar vi en enorm flyktingvåg till Europa. Så hotar den grekiske försvarsministern. Hotet är främst riktat mot Tyskland.

Det är den tyska nyhetsbyrån DPA (Deutsche Presse-Agentur) som kommer med uppgifterna som även citeras i tyska nyhetsmedier.

Läget desperat

Det ekonomiska läget tycks alltså vara förtvivlat för den grekiska regeringen, vars hot blir allt mer desperata. Grekland har visserligen fått ett anstånd och får ytterligare ekonomisk hjälp fram till slutet av juni – men läget beskrivs ändå i flera tyska medier som desperat.

Samtidigt som den grekiske försvarsministern hotar rapporterar tyska Süddeutsche Zeitung att Grekland nu i Bryssel anses befinna sig ”på tunn is” finansiellt sett.

I februari fick en del statstjänstemän ingen lön och löpande utgifter har finansierats genom att man tagit pengar från statliga pensionsfonder.

Utfärda resedokument

Invandrarhotet handlar om att Grekland skulle utfärda resedokument till migranter så att de kan resa vidare ”till Berlin”.

Ministern kommer från vänsterpolitikern Alexis Tsipras koalitionsparti, det högerpopulistiska ”Oberoende Grekland”. Tsipras har lovat att grekerna i fortsättningen ska slippa fler sparåtgärder och att en del ska dras tillbaka.

– Om övriga euroländer skadar Grekland då ska de veta att migranterna får papper och åker till Berlin, säger försvarsminister Panos Kammenos enligt dpa.

Får skylla sig själv

Och om flyktingarna dessutom skulle vara medlemmar av terrororganisationen Islamiska staten, IS, är Europa själv skyldigt till att dessa kommit in, därför att man har svikit Grekland, säger försvarsministern.

Den grekiske utrikesministern Nikos Kotzias sade i fredags att Grekland kunde bli inkörsporten för miljoner migranter och tusentals jihadister om landet skulle bryta samman ekonomiskt.

För en vecka sedan väckte Greklands vice inrikesminister Giannis Panousis uppseende med ett liknande uttalande.

”Ut ur Schengen”

Hans uttalande ledde till att det mäktiga tyska polisfacket krävde att Grekland skulle uteslutas ur Schengensamarbetet – som ju ger inresande i ett EU-land frihet att fortsätta till övriga länder som är anslutna till Schengenavtalet.

Finansministrarna i euroområdet ska på måndagen träffas för att diskutera kommande åtgärderna.

Räcker inte

Enligt EU-kommissionen räcker inte de reformåtgärder som Grekland hittills har lovat vidtaga.

– Ett brev hit eller dit ändrar inte mycket, sa kommissionens viceordförande Valdis Dombrovski till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.