Grekland redo göra upp med Merkel om migranterna

Uppdaterad
Publicerad

Grekland är redo att skriva under en överenskommelse med förbundskansler Angela Merkel för att göra det lättare för Tyskland att skicka tillbaka asylsökande till andra europeiska länder.

Landets premiärminister Alexis Tsipras säger till The Financial Times att han är öppen för en överenskommelse med Berlin för att hindra att flyktingar som kommer till EU:s södra gräns fortsätter norrut till Tyskland.

– Vi måste hitta ett sätt, inom internationell lag, att dela på bördan och inte ha det här orättvisa läget för de yttersta länderna, men även för Tyskland. För det är inte rättvist att alla de här människorna kommer till Tyskland, om vi tror att det här är ett europeiskt problem, säger Tsipras till tidningen.

EU lyckas inte hitta lösning

Han säger att ett avtal med Tyskland inte skulle få så stora effekter för Grekland eftersom bara 50 till 100 asylsökande per månad tar sig norrut över landets gräns.

Merkel sade under helgen att hon kommer att eftersträva direkta avtal med enskilda EU-länder om migration, eftersom EU inte har lyckats hitta en gemensam lösning på frågan.

Merkel behöver få EU-ledare under mötet att gå med på att jämna ut fördelningen av flyktingar för att blidka CDU:s systerparti CSU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer