Migranter rör sig mot turkiska provinsen Edirne som gränsar till Grekland. Foto: AFP/TT

Grekland skärper gränsbevakning för att stoppa migranter

Uppdaterad
Publicerad

Grekland förstärker gränsbevakningen efter beskedet att Turkiet planerar att öppna sin gräns mot Europa. Poliser har placerats ut längs gränsen för att stoppa de personer som försöker passera, rapporterar Reuters.

Uppgiften om att Turkiet ska öppna gränserna mot EU spreds bland annat via den regeringsvänliga tidningen Daily Sabah. Den har inte bekräftats officiellt men har redan fått hundratals migranter att ta sig till den nordvästliga provinsen Edirne, vid landgränsen till Grekland.

– De kommer inte ta sig in i landet. De är illegala migranter, vi kommer inte släppa in dem, säger en regeringskälla till Reuters.

Bulgarien i beredskap

Samtidigt uppger Bulgarien att landet har beredskap för skicka tusen soldater till gränsen om det skulle behövas.

– Vi har uppgifter om stora folksamlingar. Vi skärper gränskontrollen maximalt, säger premiärminister Boyko Borissov.

Befarar flyktingström

Det obekräftade beskedet kommer efter ett syriskt flygangrepp som dödade 33 turkiska soldater i Idlib i nordvästra Syrien på torsdagen och ökade spänningarna mellan de två länderna. Striderna väntas leda till en ny stor flyktingström till Turkiet, där över 3,6 miljoner syriska flyktingar redan befinner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.