Havet utanför Grekland är fullt av olika typer av skräp – något många greker är ovetande om. Foto: TT

Greklands hav fulla av plast

Uppdaterad
Publicerad

Grekland har inlett ett program för att minska mängden plast i havet. Men det är en grannlaga uppgift. Landet är bland de sämsta i klassen på återvinning i EU idag och enligt miljöaktivister är de flesta greker omedvetna om problemen i havet, eftersom badvattenkvalitén inte påverkats och en stor del av skräpet inte är synligt.

I Grekland återvinns endast 16 procent av allt avfall. Genomsnittet för EU är 44 procent. Samtidigt har landets invånare vant sig vid att använda en stor mängd engångsartiklar av plast som engångsmuggar, skedar och plastpåsar.

I Finland använder varje person i snitt fyra plastpåsar per år. I Grekland är antalet 296, enligt uppgifter från EU-kommissionen. Men lokala mätningar tyder på att det verkliga antalet kan vara ännu högre.

Nästan allt avfall hamnar på soptippar och härifrån läcker en del ut, säger Ioanna Kapsimali, på avfallsmyndigheten i Aten.

– En stor andel av plasten sprids vidare till havet eller andra områden i närheten, säger hon.

Fått böter

Grekland har flera gånger fått betala böter för sin dåliga hantering av sopor.

I januari i år inledde EU en stor kampanj för att minska plastskräpet i de 28 medlemsländerna.

2015 genomfördes en vetenskaplig studie av havsbottnen i östra Medelhavet. Det konstaterades då att omkring 60 procent av allt skräp fanns i närheten av Aten. Och av det skräpet bestod 95 procent av plast, en stor del engångsmaterial.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.