Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har momentum i Sverige och vi blir större och större” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Greta Thunberg höll presskonferens i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och klimatrörelsen Fridays for future höll presskonferens i Madrid på fredagseftermiddagen. SVT Nyheter sände direkt.

– Vi har fått upp farten i Sverige och vi blir större och större. Våra röster blir hörda i allt större utsträckning. Men detta omsätts inte i politisk handling, sade Thunberg om klimatrörelsen.

Hon bad också pressen att inte fokusera allt för mycket på henne, utan ställa frågor till de övriga deltagarna från Fridays for future.

– Jag är bara en aktivist, en liten del av en stor rörelse. Snälla, ställ inte bara frågor till mig. Folk vill höra dem också, sade hon, och rev ned applåder i lokalen.

På frågan om vad hon anser att hon åstadkommit under det gångna året, sedan hon inledde sina protester utanför Sveriges riksdag, svarade hon tvehågset.

– Vi har åstadkommit mycket. Vi har ökat den allmänna medvetenheten och bildat opinion. Det är ett stort steg i rätt riktning, men inte i närheten av tillräckligt. Koldioxidutsläppen ökade under 2019. Det enda vi vill ha är konkret handling och det har vi inte sett, så på ett sätt har vi inte åstadkommit något alls.

Stort pressuppbåd

Klimattoppmötet COP25 var tänkt att hållas i Chile innan det flyttades till Madrid på grund av omfattande protester och oroligheter i landet.

– Jag har följt utvecklingen. Det var naturligtvis väldigt omskakande att se. Mina tankar är hos det chilenska folket, jag hoppas att situationen förbättras, sade Thunberg.

Under stort pressuppbåd anlände Thunberg med nattåg till den spanska huvudstaden tidigare i dag. Hon åkte från Portugals huvudstad Lissabon, där hon i tisdags klev i land efter sin seglats över Atlanten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer