Klimataktivisten Greta Thunberg ger inte mycket för det nya avtalet – medan tonen från klimatprofessorn Johan Rockström och FN-chefen António Guterres är något mer hoppfull. Foto: Jane Barlow/TT, Lars Pehrson/TT, Alastair Grant/TT

Expertens slutsats efter mötet: ”Vi går mot en farlig framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, beskriver det nya klimatavtalet som varken en succé eller ett fiasko. Om det som nu skrivits följs till punkt och pricka går vi mot mot en farlig men inte katastrofal framtid, konstaterar han.

Samtidigt uttrycks stor besvikelse bland klimataktivister och politiker världen över.

”Bla, bla, bla”, har varit den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs ständiga beskrivning av politikens försök att lösa klimatkrisen.

Under klimatmötet i Glasgow sade USA:s sändebud John Kerry att han ville motbevisa henne och visa att COP26 kunde uppnå förändringar. Men när klimatavtalet nu klubbats igenom, efter att Indien i sista stund lyckats tona ner skrivelserna, så verkar han inte ha lyckats.

Greta Thunberg återupprepar ”Bla, bla, bla” på Twitter och tillägger:

”Men det riktiga arbetet fortsätter utanför dessa salar. Och vi kommer aldrig att ge upp, någonsin”.

”Det är klent”

Även miljöorganisationen Greenpeace är kritisk till resultaten.

”Det är tamt, svagt och 1,5-gradersmålet lever nätt och jämnt. Men en signal har skickats om att kolets era är över”, skriver generalsekreteraren Jennifer Morgan i ett uttalande.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres är besviken.

– De tar viktiga steg, men tyvärr räckte inte den kollektiva politiska viljan för att övervinna några djupa motsättningar, säger han.

Experten: ”Vi går mot 1,8 eller 1,9 graders uppvärmning”

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, konstaterar att avtalet ändå är ett steg framåt.

– När länderna åkte till Glasgow var vi på väg mot en katastrof, 2,7 graders uppvärmning. När vi lämnat mötet följer vi en farlig väg, säger han till TT.

Enligt Johan Rockström innebär avtalet att vi går mot 1,8 eller 1,9 graders uppvärmning om alla följer reglerna som har satts till punkt och pricka.

– Det betraktar jag som en farlig, men inte en katastrofal framtid, säger han.

Bolund: ”Vi har gjort något historiskt”

Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) är besviken över att mötet inte kom längre, men anser ändå att det finns tydliga ljuspunkter.

– Vi har gjort något historiskt. Vi har kommit överens om ett avtal som höjer ambitionerna rejält på klimatområdet, säger han till SVT Nyheter.

– Det var ju avgörande att vi lyckades få även Indien och Kina att skriva under på att kolet måste minska och att de fossila subventionerna måste gå ner framöver och fasas ut. Det har de aldrig gått med på tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.