Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den övergivna staden Grindavik på Island i väntan på ett vulkanutbrott. Foto: Bjorn Steinbekk

Grindavik håller andan inför vulkanutbrottet: ”Blir ingen vanlig jul i år”

Uppdaterad
Publicerad

Island fortsätter att hålla andan inför det väntade vulkanutbrottet i Grindavik, strax söder om Reykjavik. Och för Grindavikborna kommer väntan bli mycket lång.

– Effekterna av det som hänt gör att det kommer dröja väldigt länge innan det är säkert att bo i Grindavik igen, sa Vidir Reynisson, chef för isländska civilförsvaret på en pressträff.

Det har nu gått över en vecka sedan Grindaviks 4000 invånare evakuerades efter att en magmatunnel, en så kallad berggång, upptäckts under staden.

Än så länge har inget utbrott skett, men experter är ändå överens att det kommer att ske i närtid. På flera platser runt staden har man satt igång med att bygga stora jordvallar som ska skydda mot lavaflödet.

– Det är fortsatt risk för Grindavik, men också för kraftverket Svartsengi, och Blå lagunen, säger Ólafur Gudmundsson, professor i geofysik vid Uppsala Universitet till TT.

Enligt de isländska myndigheter som ansvarar för samhällsskydd är det troligt att det kommer att ta månader innan det är säkert för de boende i området att återvända hem – även om det inte blir något utbrott, skriver nyhetsbyrån AP.

Se de nya bilderna från Grindavik i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.