En gripen för politikermord

Uppdaterad
Publicerad

Polis i Tunisien har gripit en misstänkt för mordet på oppositionspolitikern Muhammad al-Brahimi i juli i fjol.

– Efter en lång eldstrid greps fyra personer, däribland en man som misstänks för inblandning i mordet på martyren Muhammad al-Brahimi, sade en talesman vid inrikesministeriet. Gripandet skedde nära huvudstaden Tunis. Mordet utlöste stora protester och generalstrejk.

Tunisiska myndigheter har pekat ut den radikala islamiströrelsen Ansar al-Sharia som ansvarig för morden i fjol på de två sekulära politikerna al-Brahimi i juli och Chokri Belaid i februari. Gruppen stämplades efter morden som terrorgrupp.

Oro i Tunisien

Muhammad al-Brahimi sköts till döds av elva skott utanför sitt hem i huvudstaden Tunis. Han var ledamot av den församling som hade i uppdrag att utforma en ny tunisisk författning.

Chokri Belaid var medlem i samma partiallians som Belaid och blev också han ihjälskjuten utanför sitt hem i Tunis. I tisdags uppgav myndigheterna att Belaids misstänkte mördare dödats i samband med ett polistillslag.

Fakta: Tunisien

 * Efter växande folkliga protester flydde Tunisiens diktator Zine al Abidine Ben Ali den 14 januari 2011. Han hade styrt sedan 1987.

 * 2011 valde tunisierna en konstituerande församling: ett tillfälligt parlament, med uppgift att skriva en ny författning samt tillsätta en tillfällig regering och president.

 * Det moderata islamistpartiet Ennahda (al-Nahda) blev största parti med strax under 40 procent av rösterna. Partiet bildade en övergångsregering tillsammans med två sekulära mitten-vänster-partier.

 * Landet skakades av omfattande protester efter morden i fjol på oppositionspolitikerna Chokri Belaid och Muhammad al-Brahimi. Regeringen sprack.

 * I centrum för konflikten står motsättningar mellan de sekularistiska partierna och parlamentariska islamister. Dessutom attackeras staten av extrema islamister, som är emot demokrati. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Tunisien

Mer i ämnet