Maria Kolesnikova ska enligt belarusisk gränspolis ha förts till Ukraina ihop med två kollegor.

Belaruspolitikern: De hotade att döda mig

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska oppositionspolitikern Maria Kolesnikova, som greps tillsammans med två politikerkollegor tidigare i veckan, vittnar nu om hur hon mordhotats i samband med att de frihetsberövades tidigare i veckan.

Kolesnikova uppger att myndighetspersonal trätt en påse över hennes huvud och hotat henne till livet i samband med att de slitit ut henne ur bilen och försökt deportera henne, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Jag fick höra att jag, om jag inte frivilligt lämnade Belarus, ändå skulle föras ut, levande eller i stycken. Det förekom även hot om att fängsla mig i upp till 25 år, säger Kolesnikova i ett uttalande via sin advokat.

Rev sönder passet

Hon lyckades undkomma deporteringen genom att riva sönder sitt pass och befinner sig nu i häkte i Minsk, där hon väntas bli förhörd under torsdagen.

Kolesnikovas advokat driver nu fallet mot belarusiska myndigheter, bland annat säkerhetstjänsten, som anklagas för bortförandet.

Olika versioner

Det var i tisdags som gränspolisen uppgav att Kolesnikova tillsammans med sina kollegor Ivan Kravtsov och Anton Rodnenkov försökte passera gränsen mellan Belarus och Ukraina illegalt och därför greps, enligt flera nyhetsbyråer.

Men enligt en oppositionskälla ska politikerna inte ha försökt lämna landet frivilligt, uppgav nyhetsbyrån Interfax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.