Grishjärta transplanterat till människa

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har kirurger lyckats transplantera ett grishjärta till en människa. I fredags genomgick 57-åriga David Bennett operationen, skriver nyhetsbyrån AP.

– Det stod mellan att dö och att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva, säger han.

I fredags fick 57-åriga David Bennett ett nytt hjärta – från en genetiskt modifierad gris. Enligt läkare har Bennett inte bedömts kunna få ett mänskligt hjärta och han har länge varit sängliggande, skriver nyhetsbyrån AP.

– Det stod mellan att dö och att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans, sa han i ett uttalande inför operationen.

”Ett steg närmare”

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkände på nyårsafton operationen. Och i fredags genomfördes den. Den tog sju timmar. Det är för tidigt att säga att ingreppet har lyckats och att Bennett kommer att överleva, men operationen ses som en milstolpe i försöken att använda organ från djur för att rädda människoliv.

– Det här tar oss ett steg närmare att lösa problemet med organbrist. Vi går framåt med försiktighet men är optimistiska och tror att den här operationen kan bli ett viktigt nytt steg för framtida patienter, säger Bartley Griffith, den kirurg som transplanterade hjärtat på University of Maryland medical center.

Bebis levde med babianhjärta

Tidigare försök till liknande transplantationer har misslyckats, främst på grund av att patienternas kroppar har stött bort organen. 1984 levde Baby Fae, ett döende spädbarn, 21 dagar med ett babianhjärta. Men i höstas transplanterades en grisnjure till en människa.

Karen Maschke, forskare vid Hastings center, säger att det är viktigt att inte erbjuda fler patienter den här möjligheten utan att noga studera resultatet.

– Utan den här informationen skulle det inte vara lämpligt, säger hon enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.