Anhängare på ja-sidan firar resultatet i vallokalsundersökningen Foto: Max Rossi, Reuters / TT

Gröna Irland inte längre rött på abortkartan

Publicerad
Analys ·

Sedan folkomröstningen 1983 har Irland varit ett av de allra rödaste länderna på Europas abortkarta. Här är abort ett brott som kan ge 14 års fängelse. Men i och med ja-segern i folkomröstningen skiftar ön färg precis som ölen på Saint Patrick's Day.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Jedins återkomst, Mario Bros och Eurythmics ”Sweet dreams”. De föddes alla samma år som Irland likställde kvinnans och fostrets rätt till liv i grundlagen – vilket förbjöd abort såvida inte mamman riskerade att dö. För en hel generation irländare som vuxit upp med detta, däribland landets 39-årige premiärminister, tillhör abortbeslutet från 1983 en värld som gått ur tiden.

Segern för de som vill dra tillbaka beslutet från den tiden tillhör de unga irländarna. Stödet för förändring går att läsa av som årsringarna på ett träd. Bland de yngsta som röstade är det som starkast, nästan alla röstade ja, och stödet sjunker sedan gradvis med åldern. Pensionärerna var den enda åldersgruppen som röstade nej, visar vallokalsundersökningen.

En medborgarrättsfråga

Det är det nya Irland som ställts mot det gamla. Bland länderna i Västeuropa har få sett moderniseringen svepa fram lika snabbt som Irland. Pengar från EU och en driven befolkning har på ett par årtionden lyft landet både ekonomiskt och socialt. Och i ett land som numera uppfattar sig och uppfattas som rätt modernt och jämställt var det bara en tidsfråga innan landets mest känsliga sociala fråga skulle omprövas. Den här gången utan inblandning av kyrkan. Den här gången behandlades abort som en medborgarrättsfråga. Fostrets eller mammans rätt.

Det krävdes ett par omskakande fall med grymma följder för kvinnor som nekats abort, tillsammans med stenhård kritik från FN. Att kvinnor som våldtagits och blivit gravida nekas hjälp av den irländska vården de själv är med och betalar för, upplever många som skamligt. Att i snitt tio kvinnor om dagen måste ta flyget till Storbritannien för att avbryta sina graviditeter likaså. En 18-årig kvinna i skoluniform svarade utan att blinka ”det är min kropp, alltså mitt beslut!” när jag frågade henne varför hon i sitt första val tänkte rösta ja.

Abortkartan kan ritas om ännu en gång

Det händer att 1983 gör sig påmint. Ännu spelas Eurythmics världshit ”Sweet dreams” på radion ibland. På några håll i Europa sneglar man bakåt. Försök har gjorts att gå i motsatt riktning, göra abort svårare. I Spanien och i Polen stoppades eller pausades  abortmotståndarnas planer med protester på gatorna. Men Europarådet höjde nyligen ett varnande finger för att kvinnors rättigheter att bestämma själva naggas i kanten i fler länder. Kanske är omröstningen på den gröna ön, som Irland kallas, inte sista gången Europas abortkarta ritas om.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.