Grönland gröps ur av varma hav

Uppdaterad
Publicerad

Grönlands istäcke gröps ur av allt varmare havsvatten, uppger en ny klimatstudie.

Vindar och strömmar pressar det varmare vattnet in i de grönländska fjordarna där vattnet gröper ur ytterområdena i den enorma kontinentalisen som täcker större delen av Grönlands landmassa.

Att Grönland är hotat av klimatförändringar har varit känt länge men de flesta studier har varit matematiskt baserade. Den nya studien som presenteras av Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts, baseras i stället tills stor del på direkta observationer.

Mycket vatten

De första studierna gjordes i Sermilikfjorden på den grönländska östkusten 2008 och kvarlämnade instrument har därefter bekräftat forskarnas slutsatser. Det varmare vattnet från de öppna haven äter sig in den del av isen som ligger under vatten och påskyndar den så kallade kalvningen.

Istäcket på Grönland innehåller så mycket vatten att havsytan skulle höjas med sju meter om isen skulle smälta bort. Det skulle innebära en global katastrof för lågt liggande havskust runt om i världen.

I dag sägs havsnivåhöjningen öka med tre millimeter genomsnittligt per år, jämfört med 1,8 millimeter i början av 1960-talet. Grönlands bidrag har mer än fördubblats de senaste tio åren. Forskarna tror att klimatförändringar i huvudsak är orsaken till havsnivåhöjningen men hur det sker är man djupt oense om.

Himmel och hav

Forskarna från Massachusetts skriver i sin rapport att de tror att det rör sig om ”en samverkan mellan atmosfäriska och förändringar i oceanerna” som troligen är den viktigaste drivkraften.

Forskarna rapporterade sina rön redan hösten 2009 men återkommer nu i en artikel i tidskriften Nature Geoscience.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.