Grönlands smältande isberg lockar turister

Uppdaterad
Publicerad

Grönland har blivit ett attraktivt turistmål. De flesta kommer för att njuta av naturen. Men fler söker sig hit på grund av klimatförändringarna. De vill se glaciärerna innan de smälter ner för mycket.

– Ett av mina mål i livet är att se alla nyanser av blått, säger Natalie, som paddlar kajak tillsammans med sin man, bland de mäktiga, flytande isbergen.

Hon hade hört om de fantastiska blå nyanser som finns att se i isberg och glaciärer och reste därför till Grönland.

Natalie tycker att det är en paradox att turister, i likhet med henne själv, kommer just för att se de smältande glaciärerna.

– Ju mer kunskap som sprids, desto fler kommer hit. Frågan är vilken påverkan på naturen det ger när det ständigt kommer fler turister, säger hon.

Enorma mängder försvinner

På Grönland, och i resten av Arktis, är klimatförändringarna i full gång. Enligt forskarna går förändringarna mycket fortare än vad de trodde för några år sedan.

Det är normalt att glaciärer kalvar, men på några få år har mängden is, som rör sig ut i havet, ökat.

Konrad Steffen, forskare från Schweiz, har forskat på Grönlandsisen i över 40 år och säger, att det kan vara svårt att förstå hur mycket is det är som försvinner:

– Om du tar alla glaciärer i mitt hemland Schweiz och multiplicerar det med fem så får du fram den mängd is som varje år försvinner från Grönland.

Kulturen hotas

Steffen säger att Arktis kan liknas vid en kanariefågel i en kolgruva. Naturen är känslig och det är här i norr som förändringarna märks först.

Han är bekymrad över konsekvenserna för grönländarna.

– På sikt är deras kultur och levnadssätt hotad. Kulturen är inte anpassad till en temperatur på 20 grader om sommaren, säger Konrad Steffen.

– I fjol var det för första gången 20 grader i Kangerlussuaq. Det är skrämmande!

Grönländarna själva är vana vid att anpassa sig till förändringar i naturen, tar larmrapporter med ett behärskat lugn. Och Toku Oshima, fiskare, säger så här:

– Solen har blivit skarpare. Den värmer mer. Fångsten har ändrats. Och vi måste anpassa oss. Det går inte att bara säga ”Släck solen!” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.