Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi påverkades grovt, vi var ju bara barn” – Naja Lyberth är själv drabbad och talesperson för de kvinnor som nu stämmer den danska staten för ofrivilliga insättningar av spiraler. Foto: EBU/TT

Grönländska kvinnor tvingades sätta in spiral – stämmer Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor på Grönland tvingades sätta in spiral som preventivmedel när Danmark ville få ner födseltalet på ön.

Nu stämmer 67 kvinnor den danska staten på 300 000 danska kronor vardera.

Under spiralkampanjen, som pågick mellan åren 1960 och 1991, fick minst 4500 grönländska kvinnor och flickor spiral insatt, många mot sin vilja. Även unga flickor fick spiral utan att deras föräldrar informerades.

Tanken med kampanjen var att begränsa antalet grönländska barn och på så sätt minska Danmarks kostnader för förskolor, skolor och sjukvård. Det uppger den danska nyhetsbyrån Ritzau, enligt TT.

Liknas vid folkmord

”Det är ett djupt olyckligt fall och kvinnornas historier gör stort intryck på mig. Det är viktigt att vi går till botten med vad som har hänt” säger danska inrikesministern Sophie Løhde i en kommentar till DR.

På Grönland jämförs spiralkampanjen med ett folkmord. Danmark menar att det rör sig om ”ett misstag med goda avsikter”. I fjol enades de två länderna om att tillsätta en utredning som väntas bli klar 2025.

Naja Lyberth, som själv fick en spiral insatt när hon var 14 år och är en av dem som stämmer den danska staten, säger att många av de drabbade kvinnorna idag är äldre och inte har tid att vänta på en utredning.

Kvinnorna kräver nu ersättning på 300 000 danska kronor för att ha tvingats sätta in spiral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.