Grönt ljus för brobygge till Krim

Publicerad

Rysslands regering har gett bolaget Strojgazmontazj (SGM) i uppdrag att bygga en bro mellan den annekterade Krimhalvön och Ryssland.

I dag går den enda fysiska vägen mellan Ryssland och Krim via ukrainskt territorium, något som bron, som ska förbinda östra Krim med Ryssland via Kertjsundet, är tänkt att ändra på. Brobygget väntas stå klart 2018.

SGM ägs till 51 procent av Arkadij Rotenberg, som tränade judo tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin när de båda var unga.

Många kontrakt

SGM bildades 2008 av flera enheter som såldes av den statligt ägda ryska gasjätten Gazprom. Brobygget är det senaste av flera stora kontrakt som SGM vunnit den senaste tiden.

Arkadij Rotenberg, som var en av de första personer i Ryssland som väst riktade sanktioner mot, säger att SGM:s framgångar inte har något att göra med hans relation till Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer