Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den amerikanska grottforskaren Mark Dickey har spytt, tappat blod och vätska. I onsdags kunde han för första gången stå upp och äta något. Foto: AP/TRT

Grottforskaren blev sjuk under jord – ska räddas från tusen meters djup

Uppdaterad
Publicerad

Grottforskaren Mark Dickey, 40, är fast 1 000 meter under Morcagrottans ingång i Turkiet. För första gången på dagar kunde han i onsdags få i sig mat och stå upp. Nu jobbar över 150 personer från olika länder med att få upp honom till ytan igen.

I räddningsinsatsen ingår team från Ungern, Polen, Bulgarien och Turkiet. Under torsdag kväll flögs en grupp italienskt alpräddare in och förhoppningen är att Mark Dickey ska kunna räddas ur grottan under lördag eller söndag. Flera punkter förbereds på vägen upp där forskaren kan vila och återhämta sig.

Justin Hanley gick en grotträddningskurs som Mark Dickey höll för några månader sedan i Ungern och Kroatien.

– Mark är den typen av person som skulle lett ett räddningsuppdrag och hjälpt till. Att han är den som behöver räddas är en tragedi, säger Hanley till nyhetsbyrån AP.

I videon kan du se räddningsuppdraget och Mark Dickeys hälsning från grottan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.