Oppositionsledaren Juan Guaidó säger att han kan överväga att ge den sittande presidenten Nicolás Maduro amnesti om han lämnar över makten. Foto: Yuri Cortez / Federico Parra / AFP

Utmanaren Guaidó: Skulle överväga att ge Maduro amnesti

Publicerad

I ett första tv-framträdande efter att han utropat sig till tillfällig president i Venezuela säger Juan Guaidó att han skulle överväga att ge Nicolás Maduro amnesti om han lämnade över makten.

Det är i en intervju med den spanskspråkiga tv-kanalen Univision som oppositionsledaren Juan Guaidó nu gör sin första intervju sedan han utropade sig till tillfällig president. Bilden är grynig och han intervjuas via länk när han säger att lagen om att erbjuda amnesti ”ligger på bordet” för alla som är villiga att stå bakom den venezuelanska konstitutionen.

– Liknande saker har skett i tidigare övergångsperioder, sade han och drog paralleller till statskuppen i Chile på 70-talet och den i Venezuela 1958.

Maduro pressad

De senaste dagarna av oroligheter och demonstrationer i landet har krävt minst 26 liv och skapat stor oro i latinamerika. Venezuelas sittande president Nicolás Maduro är hårt kritiserad och på onsdagen gav han amerikansk personal 72 timmar på sig att lämna landet.

USA har svarat med att de inte gör en fullständig evakuering av sin ambassad, men däremot kallar de hem den personal som inte behövs akut i landet.

Många länder står bakom

Den tillfälliga presidenten Juan Guaidó backas upp av USA tillsammans med flera andra länder, däribland Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay och Peru.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet