Oppositionsledaren Juan Guaidó under en presskonferens i Caracas, Venezuela. Guaidó har tidigare utnämnt sig själv till landets verkställande president. Foto: TT/Federico Parra

Guaidó stöttar strejk i Venezuela – vill pressa Maduro

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Juan Guaidó försöker pressa Venezuelas president Nicolàs Maduro genom att stötta en strejk för de offentligt anställda i landet. Samtidigt överväger USA nya sanktioner mot Venezuela för att öka trycket på Maduro.

– Regeringen trodde att pressen hade nåt zenit, men det är bara början, säger Guaidó.

Såväl USA som den av väst stödde oppositionsledaren Juan Guaidó har ökat pressen på Venezuelas president Nicolás Maduro.

USA försöker hitta nya sätt för att få Maduro att förlora makten, och funderar på att införa nya sanktioner mot landet.

– Vi tittar på nya vägar att stärka greppet om Maduros resurser och se till att regimen inte får tillgång till de pengar de behöver för att stanna kvar vid makten, säger säkerhetsrådgivaren John Bolton till Fox, utan att precisera hur och när detta skulle ske.

Har mött fackförbund

Under tisdagen träffade Guaidó ledare för olika fackförbund för de offentligt anställda i landet. Han sade då att han ställer sig bakom en strejk i landet, för att ytterligare pressa presidenten.

– De anställda inom den offentliga sektorn har förlorat i stort sett alla sina rättigheter, vi har inget annat val än att utropa en strejk, säger han till reportrar på plats.

– De (regeringen) drunknar i motsägelser, de vet inte hur de ska svara Venezuelas folk. De trodde att pressen hade nåt zenit, men det är bara början, säger Guaidó, som även har utlyst stora demonstrationer till på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.