ANC:s ledare och sittande president Cyril Ramaphosa (till vänster) utmanas i valet av Mmunsi Maimane från Democratic Alliance och Julius Malema som leder Economic Freedom Fighters Foto: Gianluigi Guercia / Marco Longari / Themba Hadebe / AFP / AP / TT

Guide: Valet i Sydafrika – här är de tre stora partierna som slåss om makten

Uppdaterad
Publicerad

ANC vinner valet och Cyril Ramaphosa sitter kvar, så slutar dagens parlamentsval i Sydafrika om man ska tro de senaste opinionssiffrorna. Men partiets makt är hotad efter ett decennium av korruptionsskandaler. Närmare 50 partier ställer upp, men egentligen handlar valet bara om en dominant aktör och två utmanare. SVT Nyheter har sammanställt läget på valdagen.

THE AFRICAN NATIONAL CONGRESS (ANC)

  • Väljarstöd enligt senaste valundersökningen från Ipsos: 56,92 procent

ANC har haft makten i Sydafrika sedan 1994 då apartheidregimen föll och fria val för alla infördes. De har fått 62-70 procent av rösterna i alla nationella val som hållits under de 25 åren och vunnit med klar majoritet.

Men sedan toppresultatet 2004 har partiet backat i popularitet, och i kommunvalet 2016 fick partiet endast 54 procent. De tappade viktigt stöd i storstäder som Johannesburg och Pretoria, och förlorade makten i landets femte största kommun, Nelson Mandela Bay, till partiet the Democratic Alliance.

Under Jacob Zumas tid som president (2009-2018) växte korruptionsanklagelserna mot honom och partiet. Situationen för landets fattiga förvärrades, den ekonomiska tillväxten stannade av, och arbetslösheten och brottsligheten ligger fortfarande på skyhöga nivåer.

Nuvarande presidenten Cyril Ramaphosa och hans anhängare inom ANC fick till slut bort Zuma från makten, och går nu till val med löftet om att genomföra reformer som ska ge nya jobb, starkare tillväxt och större jämlikhet mellan landets svarta och vita. Valresultatet för ANC kommer framför allt att spegla om Ramaphosa har folkets förtroende att genomföra dessa förändringar.

President Cyril Ramaphosa och hans ANC dominerar sydafrikansk politik sedan 25 år tillbaka Foto: Jerome Delay / AP / TT

THE DEMOCRATIC ALLIANCE (DA)

  • Väljarstöd enligt senaste valundersökningen: 15,23 procent

Sydafrikas andra största parti och officiellt oppositionsparti är the Democratic Alliance, ett mittenparti som traditionellt letts av vita apartheidmotståndare men som nu har flera unga svarta bland ledarskapet.

De har redan makten i en av landets provinser, Western Cape, och har vunnit röster i flera storstäder. I det nationella valet 2014 fick de 22 procent av rösterna, men den senaste valundersökningen från april i år ger dem bara 15 procent.

Partiet leds sedan 2015 av Mmusi Maimane, som då blev partiets första svarta ledare. De går till val mot korruptionen i ANC, för säkra gränser, tillgång till jobb och med ökad budget för skola och sjukvård. De är helt emot exproprieringen av mark från, oftast vita, ägare utan kompensation, som det andra oppositionspartiet, EFF, stöttar helhjärtat.  

Mmunsi Maimane är ledare för Democratic Alliance som är det officiella oppositionspartiet i Sydafrika Foto: TT

ECONOMIC FREEDOM FIGHTERS (EFF)

  • Väljarstöd enligt senaste valundersökningen: 9,45 procent

Ett parti som inte backar i opinionen och som tros få runt 10 procent är Economic Freedom Fighters, som bildades så sent som 2013 av före detta ledaren för ANC:s ungdomsförbund, Julius Malema. Deras radikala vänsterpolitik går ut på att den svarta majoriteten av befolkningen som förtycktes och exploaterades under apartheidregimen bara kan uppnå ekonomisk frihet genom att ta tillbaka ägandet över landets resurser.

EFF förespråkar att staten ska kunna ta tillbaka mark utan att nuvarande ägarna kompenseras, att banker och gruvor ska nationaliseras och att tillgång till utbildning, sjukvård och boende ska vara gratis.

Julius Malema, partiledare för Economic Freedom Fighters Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.