Guineas president Alpha Conde. Arkivbild. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Uppgifter: Guineas president gripen i militärkupp

Uppdaterad
Publicerad

Guineas president Alpha Conde har gripits i en militärkupp, enligt ett uttalande i en video från kuppmakarna som skickats till nyhetsbyrån AFP. I ett uttalande fördömer FN:s generalsekreterare det förmodade maktövertagandet:

– Jag fördömer starkt alla övertaganden av regeringar som sker med våld och kräver att president Alpha Condé omedelbart släpps.

Enligt tidningen The Guardian ska kraftig skottlossning ha hörts i närheten av presidentpalatset i huvudstaden Conakry på söndagsmorgonen.

I en video som skickats till AFP syns presidenten i en soffa, omgiven av soldater. I videon vägrar Conde att svara på en fråga från soldaterna om han behandlas dåligt.

”Personkulten över”

Col Mamadi Doumbouya som pekas ut som ledare för kuppmakarna, säger i ett uttalande på en statlig tv-kanal att fattigdomen och korruptionen i landet drev dem till att avlägsna Conde, och att gruppen har ”upplöst regeringen och myndigheterna”.

– Vi tar vårt öde i våra egna händer. Personkulten kring politiken är nu över. Vi kommer inte längre anförtro politiken till en man. Vi kommer att anförtro det till folket, säger Col Mamadi Doumbouya.

Det är ännu oklart vad som har hänt – regeringen påstår i ett uttalande att en attack mot presidentpalatset har slagits tillbaka.

– Presidentens vakter, som stöds av republikanske försvars- och säkerhetsstyrkorna, höll tillbaka hotet och kunde stoppa gruppen av angripare. Säkerhetsavdelningen fortsätter att upprätthålla ordning och fred, skriver försvarsdepartementet.

FN: Frige omedelbart

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver att presidenten omedelbart friges, sedan militära upprorsmän uppger sig ha gripit honom under söndagen.

”Jag följer situationen i Guinea väldigt noggrant. Jag fördömer starkt varje övertagande av regeringsmakten med vapenvåld och uppmanar till att omedelbart frige president Alpha Conde”, skriver António Guterres på Twitter.

Juntan har utlyst nationellt utegångsförbud som gäller tills vidare, samt har meddelat att den ska samla ministrarna i regeringen och andra höga befattningshavare till ett möte i huvudstaden Conakry.

Oroligheterna i landet kommer mindre en ett år efter att Condé vann valet en tredje mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.