Foto: AP/TT

Guldskatt hittad i piano

Uppdaterad
Publicerad

När pianostämmaren Martin Backhouse lyfte bort tangenterna på ett gammalt piano på Bishops Castle Community College i engelska Shropshire fick han sitt livs överraskning.

Backhouse, 61, hade blivit inkallad av skolan för att stämma det över hundra år gamla pianot.

– Tangenterna kändes stela och tröga, så jag lyfte av dem. Så fort jag lyfte av dem frågade jag mig – oj, vad är det som ligger under tangentbordet? sade Backhouse enligt BBC.

Under tangenterna hittade han sju omsorgsfullt hopsydda tygpaket och en läderpung.

– Jag öppnade paketen och tänkte ”oj, det verkar finnas en hel del guld här, jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv”.

Sex kilo rent guld

I paketen låg inte mindre än 913 mynt av typen gold sovereign och half sovereign – guldmynt som tillverkades i Storbritannien mellan 1817 och 1932. Mynten i pianot var daterade mellan 1847 och 1915. Sammanlagt innehåller de sex kilo rent guld.

Det exakta värdet har inte fastställts, men Peater Reavill, som är British Museums ansvarige för historiska fynd i regionen, uppskattar värdet till ”hundratusentals pund” enligt BBC.

Säljs till muséer

Pianot tillverkades av Broadwood and Sons och såldes år 1906 till två musiklärare i Saffron Walden, Essex. Därefter är instrumentets historia okänd fram till dess att det 1983 köptes av familjen Hemming, också från Saffron Walden. Förra sommaren sålde de pianot till Bishops Castle Community College som ett hjälpmedel till musikundervisningen.

Över 50 personer gjorde anspråk på fyndet under en rättslig utfrågning i Shrewsbury Coroner’s Court, men ägarskap kunde inte fastställas. Rätten valde att klassificera fyndet som en skatt, vilket innebär att den brittiska staten äger fyndet. Mynten ska nu säljas till muséer.

Glada över fyndet

Bishops Castle Community College, som äger pianot, får dela en ospecificerad hittelön med pianostämmaren Martin Backhouse, som gjorde fyndet.

Graham och Meg Hemmings, som ägde pianot i 33 år, verkar inte nämnvärt besvikna över den uteblivna hittelönen. Tvärtom är de glada för skolans skull.

– Vi är glada att pengarna går till skolan och hoppas att de ska användas för att främja barns musikaliska förmåga – det är något vi känner starkt för, sade Meg Hemmings enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.