Här är den fullt fungerande guldtoaletten ”America” – innan någon otillbörlig la vantarna på den. Foto: Kristopher McKay/AP/TT

Guldtoalett stulen från Churchills palats – orsakade översvämning

Uppdaterad
Publicerad

En toalett i 18 karats guld har stulits från Winston Churchills barndomshem i brittiska Oxfordshire. Stölden orsakade stor förstörelse och ännu har den skinande toalettstolen – som går bra att bajsa i – inte återfunnits.

Enligt BBC ska ett ”gäng” ha brutit sig in i Blenheim Palace, mer känt som Churchills palats, någon gång under lördagsmorgonen lokal tid. Där bröt de loss den fungerande toaletten, som besökare fick använda för att uträtta sina behov, vilket orsakade stor förödelse och översvämning.

Toaletten, som är ett konstverk kallat ”America” skapat av konstnären Maurizio Cattelan, är alltså i solitt guld. ”America” har varit en del av en utställning på Blenheim Palace och i samband med invigningen för en månad sedan spekulerade Winston Churchills släkting Edward Spencer-Churchill, hertigen av Marlborough, i huruvida någon tjuvaktig individ skulle vilja lägga vantarna på den:

– Den kommer inte att vara det lättaste att sno, sa han.

66-årig man gripen

Besökarna på Blenheim Palace har uppmuntrats att kissa och bajsa på toaletten, men det har gällt att vara snabb då varje besökare hade en tidsgräns på 3 minuter för att undvika köer.

Polisen genomför just nu en grundlig utredning och en 66-årig man ska redan ha gripits. Guldtoaletten är dock spårlöst försvunnen.

– Vi är ledsna över den här extraordinära händelsen, men också lättade att ingen skadades, säger Dominic Hare, chef på Blenheim Palace, till BBC.

”America” uppges vara värd miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.