GCC är ”övertygat om att blodsutgjutelsen och dödandet av oskyldiga kommer att fortsätta och att den syriska regimen inte kommer att lyda Arabförbundets resolutioner”, heter det i uttalandet.
Enligt Sudans ambassadör i Arabförbundet, Kamal Hassan Ali, ska förbundet under tisdagen ta ställning till framtiden för observatörerna i Syrien.
Har begärt möte med FN:s generalsekreterare
-Ambassadörsmötet i dag kommer att diskutera observatörernas öde, om de ska fortsätta eller dras tillbaka, säger han till Reuters.
Samtidigt berättar förbundets vicechef, Ahmed bin Helli, att man begärt ett möte med FN:s generalsekreterare i frågan om Syrien.
-Ett brev har skickats till Ban Ki-Moon med önskemål om ett möte i FN:s högkvarter för att informera om den arabiska planen och för att be om stöd för den från säkerhetsrådet, säger bin Helli till AFP.
Enligt den syriska tidningen al-Watan kommer ett utkast till ny grundlag att lämnas till president al-Assad ”inom de närmaste dagarna”, för att sedan bli föremål för en folkomröstning, rapporterar AFP.
Enligt tidningen föreslås bland annat att en president endast ska få sitta i två sjuåriga mandatperioder. Om lagen kommer att gälla retroaktivt framgår dock inte. President al-Assad sitter för närvarande i sin andra mandatperiod – som löper ut 2014 – efter att ha ersatt fadern Hafez al-Assad år 2000.
Baath-partiet ”samhällets ledare
I grundlagsutkastet heter det i övrigt även att varje kandidat behöver stöd från 15 procent av övriga parlamentsledamöter för att få kandidera i ett parlamentsval. Dessutom ska en formulering där maktpartiet Baath pekas ut som ”statens och samhällets ledare” tas bort och ersättas av paragrafer om ”politisk pluralism” och ”fria val”, uppger al-Watan.
Syriens utrikesminister Walid al-Muallem anklagar Arabförbundet för att försöka ”internationalisera” konflikten i Syrien och fördömer förbundets krav på att al-Assad ska avgå.
-I stället för att diskutera rapporten (från observatörerna) så fattade de ett politiskt beslut som angriper Syriens suveränitet och som de på förhand visste att vi inte skulle acceptera, sade han i ett framträdande i Damaskus.
-Det är den syriska regeringens plikt att vidta nödvändiga åtgärder mot problemen med de beväpnade element som skapar kaos runt om i Syrien, sade utrikesministern dessutom, enligt AFP.
al-Muallem passade samtidigt på att betona Syriens nära relation med Ryssland.
-Våra relationer med Ryssland är djupt rotade. Ryssland kan inte acceptera utländsk intervention i landet. Där går gränsen.
TT
Allt mer militär konflikt
* Upproret i Syrien började i mitten av mars i fjol och har sedan dess fortsatt runtom i landet. Regimen har besvarat protester med våld men även med löften om reformer som oppositionen avvisat. Enligt FN har mer än 5 400 människor dött.
* I mitten av november tillkännagav sig Fria syriska armén (FSA), bestående av deserterade soldater som vänt vapnen mot regimen. De har själva uppgett sitt antal till drygt 15 000 men det har inte gått att bekräfta. USA och oppositionella har avrått FSA från att aktivt angripa regimen, trots detta har flera attacker inträffat.
* Syrien styrs främst av minoritetsgruppen alawiter, som också president al-Assad tillhör. Alawiter, liksom andra minoritetsgrupper, har överlag uttryckt stöd för regimen. Majoriteten av folket är sunnimuslimer och rädslan för växande våld mellan etniska och religiösa grupper har växt.