Hackad fjärrkontroll tystar jobbiga TV-personligheter

Uppdaterad
Publicerad

Erkänn att tanken slagit dig; om man ändå kunde få tyst på TV:n så fort någon man ogillar eller av andra skäl inte vill lyssna på dyker upp.

Nu har datahackaren, amerikanen och videoproducenten Matt Richardsson uppfunnit just en sådan manick – den tänkande fjärkontrollen som drar ner ljudet till noll så fort en ”obehaglig” röst dyker upp i rutan.

Charlie Sheen

-Jag satt hemma och jobbade med TV:n påslagen och blev hela tiden störd av röster jag inte ville höra. Det var figurer som Charlie Sheen, Sarah Palin och Donald Trump var och varannan timme på TV och jag beslöt mig för att göra nåt åt saken, berättar Matt Richardsson för CNN.

Han utvecklade en gör-det-själv-fjärrkontroll genom att hacka data-hårdvaran i kontrollen och programmerade om den så att mute-knappen aktiveras varje gång ett visst namn nämns på TV:n.

Och vips, så snart Charlie Sheens nuna visade sig eller Sarah Palins ansikte dök upp och presenterades så tystnade TV:n och förblev tyst i 30 sekunder och Matt slapp höra eländet.

Hans nyprogrammerade fjärkontroll – som han lämpligen döpt till DIY (do it yourself)- kan till och med avläsa namnskyltar i rutan och klippa ljudet så fort ett förprogrammerat namn blir synligt.

Mute

-Jag tillverkade den här grejen mest på skoj, men eftersom efterfrågan visade sig vara stor, är planen att den ska gå att köpa så småningom och kommer då att kosta motsvarande runt 500 kronor, säger Matt.

Han säger att det även borde gå att programmera kontrollen på motsvarande sätt när det gäller reklam.

-Eftersom reklamen sänds med högre volym skulle det vara gjort i en handvändning att ställa in manicken så att den tystar TV:n så fort det blir ett reklamavbrott, konstaterar Matt.

För den hugade har Matt Richardson lagt upp en utförlig beskrivning om precis hur han gjorde på sin blogg.

Rikard Palm

rikard.palm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.