Se efterdyningarna av det ovanliga hagelovädret. Foto: Reuters

Hagel stora som tennisbollar chockade Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Ett blixtanfall av hagelkulor drabbade spanska Teruel i helgen. Stora som tennisbollar krossade skyfallet bilrutor och lämnade staden i ett stort istäcke.

Det var i söndags som skyfallet inträffade utan förvarning. Under en knapp kvart hade Teruel, strax nordväst om Valencia på Spaniens öskust förvandlats till ett isande inferno. Bilar och parasoll på stadens uteserveringar krossades av hagelkulorna som mätte cirka 7 centimeter i diameter.

TV: Hagel stora som golfbollar krossade bilrutor

”Extremt ovanligt”

Men lika snabbt som det dök upp slutade haglet plötsligt.

– Det är väldigt vanligt med hagel så här års i den regionen. Det har att göra med den varma och fuktiga luften som rör sig där. Men att de är så här stora är extremt ovanligt, säger Deana Bajic, meteorolog vid SVT.

Människorna i staden Teruel var inte sena att utnyttja situationen efter stormen. Enligt spansk media gav sig många ut i badkläder i isslasket.

LÄS MER: Så skapas hagel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.