Foto: Reuters

Hagia Sofia invigd som moské – Erdogan deltog i fredagsbönen

Uppdaterad
Publicerad

Den världsarvsklassade forna katedralen Hagia Sofia i Istanbul är nu officiellt omvandlad från ett museum till en moské. Tusentals, bland annat president Erdogan, var på plats för att delta i invigningsbönen. Beslutet har kritiserats hårt av bland annat påven.

Sedan 1935 har Hagia Sofia, ursprungligen byggd som en ortodoxt kristen katedral på 500-talet, varit ett museum. Detta efter att ha fungerat som en moské sedan mitten på 1400-talet.

Men nu har världsarvet än en gång blivit en moské. Detta efter ett beslut av turkiska myndigheter.

Tusentals bedjande

Utanför den massiva byggnaden samlades tusentals muslimer under fredagen för att delta i den invigande fredagsbönen. De som inte fick plats inomhus bredde ut sig på gräsmattorna utanför.

Där var också president Erdogan, som klädd i munskydd deltog i bönen. Ett flertal världsledare hade bjudits in till ceremonin, främst från muslimska länder.

Internationell kritik

Beslutet att åter göra Hagia Sofia till en moské har av turkiska kritiker tolkats som ett drag från Erdogans sida för att förstärka sin popularitet bland väljarna.

Men även kristna världen över har reagerat kraftigt på beslutet. En av dem är påve Franciskus.

– Jag tänker på Hagia Sofia och fylls av smärta, sa påven den 10 juli då draget offentliggjordes.

Samtidigt som invigningceremonin genomfördes i Turkiet flaggade grekiska kyrkor på halv stång. Detta för att uttrycka sin sorg över vad de anser är en skymf mot den tidigare kristna katedralen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer