Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Syster Paesi arbetar på bärhänget i Haiti där barnen för kortare stunder kan glömma den brutala verkligheten utanför. Foto: AFP, Johnson Sabin/EPA/TT.

Här kan barnen i Haiti fly från dagliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Våldsspiralen i Haiti snurrar allt snabbare. Under tio dagar i juli dödades 200 personer i maktkampen mellan kriminella i huvudstaden Port-au-Prince. Tusentals människor har också drivits från sina hem.

Skolan Saint-Louis de Gonzague har förvandlats till ett härbärge. Här bor över 300 barn som flytt gängvåldet i stadsdelen Cité Soleil. Där strider nu de kriminella grupperingarna G9 och G-pèp om kontrollen, med ständiga skottlossningar som följd.

Dieula Dubrevil lämnade hemmet en morgon klockan 04 när kulorna började vina.

– Söndagen den 17 juli bröt ett krig ut i Cité Soleil. Det var kraftig skottlossning, döda överallt, skottskador och nerbrända hus. Projektiler föll över mitt hem och jag såg människor dö. Jag förlorade nästan ett barn och min man torterades.

Nu bor hon med sina fyra barn på härbärget. Hur det har gått för hennes man och andra som blev kvar vet hon inte.

Förvärrat läge efter presidentmordet

Haitis långa historia av våld och politisk instabilitet förvärrades ytterligare när president Jovenel Moïse mördades i juli förra året. Sedan i januari har enligt FN över 1 000 människor dödats i landet, varav 200 på bara tio dagar i juli. Ännu fler har skadats eller försvunnit. Runt hälften av offren har enligt FN inga kopplingar till gängen.

Moïses parti PHTK har pekats ut som finansiär till gänget G9, medan rivalerna G-pèp sägs ha kopplingar till den politiska oppositionen. Den senaste månaden har maktkampen dem emellan eskalerat. De är långt bättre beväpnade än haitisk polis och styr i dag de facto flera områden i huvudstaden. Här har kidnappningar, utpressning och skottlossningar blivit vardag, samtidigt som tillgången till mat, vatten och bränsle har begränsats.

På Saint-Louis de Gonzague får barnen chans att för kortare stunder glömma verkligheten utanför, när de hoppar rep eller spelar domino. Syster Paesie, som ansvarar för härbärget, berättar att många av dem har upplevt hemska saker.

– En liten flicka såg sin pappa brännas levande framför henne.

Många av de runt 3 000 människor som har tvingats fly har ingenting att komma tillbaka till. Enligt syster Paesie har många av barnens hem bränts ner av gängmedlemmar. Bara ett fåtal av dem har sina föräldrar med sig, eftersom det är begränsat med plats och de har prioriterat minderåriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.