Senatens tidigare president Edgard Leblanc Fils talar efter att han utsetts till ny ordförande för övergångsrådet på premiärministerns kontor i huvudstaden Port-Au-Prince, Haiti, den 30 april 2024. Foto: Johnson Sabin

Haiti får ny premiärminister – mitt i brinnande gängkrig

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tidigare premiärministerns avgång i förre veckan har nu det nyinrättade övergångsrådet i Haiti valt den före detta sportministern Fritz Belizaire till ny ledare – i ett försök att etablera en ny stabil regering under trycket av det rasande gängkriget.

Fritz Belizaire ersätter Michel Patrick Boisvert, landets tidigare ekonomi- och finansministern som agerat provisorisk premiärminister sedan i torsdags förra veckan, när den dåvarande premiärministern Ariel Henry annonserade sin avgång.

När Henrys regering avgick bildades det nuvarande övergångsrådet, som under tisdagen valde tidigare presidentkandidaten Edgard Leblanc Fils till sin president.

Våldsamheterna i Haiti

Rådet som består av nio ledamöter, varav sju har rösträtt, valde landets nya premiärminister och regering som ett steg i kampen att försöka kväva gängvåldet som ödelägger bland annat huvudstaden Port-au-Prince. Fritz Belizaire hade stöd av fyra av rådets röstberättigade medlemmar. Han är föga känd och några i rådet var helt obekanta med honom.

90 000 på flykt

Under loppet av en månad har 90 000 haitier flytt från Port-au-Prince, och totalt sett har fler än 360 000 människor blivit hemlösa under de senaste åren som präglats av gängkonflikterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen patrullerar en gata i huvudstaden Port-au-Prince där en polisstation sattes i brand av kriminella gäng den 4 mars. Hör Ulrika Richardson, chef för FN i Haiti, om den våldsamma situationen på ön. Foto: JOHNSON SABIN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamheterna i Haiti

Mer i ämnet