Foto: TT

Ville åtala premiärministern för presidentmord – nu sparkas åklagaren

Uppdaterad
Publicerad

Haitis president Jovenel Moïse mördades i sitt hem i juli i år. Landets chefsåklagare ville att premiärministern Ariel Henry skulle åtalas för delaktighet i mordet på presidenten, uppger nyhetsbyrån AP. Med hotet riktat mot sig agerade Henry snabbt; och sparkade chefsåklagaren.

Det var i juli i år som flera män attackerade president Jovenel Moïse i hans hem. Även hans fru skadades, men hennes liv kunde räddas på sjukhus. Nu vill landets chefsåklagare att premiärministern Ariel Henry åtalas för delaktighet i mordet på presidenten.

Beskedet kommer efter att chefsåklagaren bett Henry att komma in och förklara varför en av de huvudmisstänkta ringde premiärministern två gånger, bara timmar efter mordet den 7 juli.

”Det finns tillräckligt med komprometterande material för att åtala Henry”, ska chefsåklagaren Bed-Ford Claude ha skrivit i ett brev till domaren Garry Orelien som övervakar utredningen av mordet.

Enligt Claude ska samtalen ha utförts klockan 4.03 och 4.17. Dessutom ska den misstänkte ha befunnit sig i närheten av Moïses hem vid tillfället.

Henry gör mothugg

Claude bad den domare som övervakar utredningen av mordet på presidenten att belägga Henry med reseförbud, och sedermera anklaga honom för delaktighet i mordet. Men då vände premiärministern på steken, och avskedade chefsåklagaren.

”Jag har nöjet att informera er att det har bestämts att avsluta din anställning”, skriver Henry i ett meddelande som offentliggjordes.

Politiska svårigheter

44 personer har gripits efter mordet. Flera av dem dödades i samband med gripandet.

Haiti stod inför stora politiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga problem redan innan mordet på presidenten. Mordet skedde två dagar efter att Moïse utsett Ariel Henry till att ta över premiärministerposten och därmed ersätta den då tillfällige premiärministern Claude Joseph.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.