Nya hajarter upptäckta – går på botten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har forskare i Australien upptäckt fyra nya arter av tropisk haj som använder sina fenor för att gå. Men broskfiskarna kan ha haft förmågan i 9 miljoner år.

Hajarna utgör inget hot för människor utan lever på små fiskar och ryggradslösa djur i grunda vatten. De ”promenerar” med sina bäcken och bäcken fenor, vilket gör att de kan leta efter mat under stenar och koraller. 

Enligt studien som är gjord av Australienska Conservation International, är vandrande hajar de senaste utvecklade hajarna på jorden. En förändring som skett för 9 miljoner år sedan, gör dem till de ”yngsta” hajarna på planeten.

Utvecklades till nya arter

”Data tyder på att den nya arten utvecklats efter att hajarna flyttat från sin ursprungliga habitat, de isolerades genetiskt i nya områden och utvecklades till nya arter,” sa Dr Christine Dudgeon vid University of Queensland i ett pressmeddelande. 

Forskarna har tidigare trott att de flesta vandrande hajar tillbringar hela sitt liv på samma rev som där de kläckts. 

Dudgeon förklarar, ”De kan ha flyttat genom att simma eller promenera på sina fenor, men det är också möjligt att de 'liftat' på rev som rörde sig västerut över toppen av Nya Guinea, för ungefär två miljoner år sedan.”

Totalt nio arter av vandringshajar

Denna upptäckt kan hjälpa forskare att bättre förstå varför Stilla havet är hem för en så rik marinbiologisk mångfald. De fyra nya arterna gör det totala antalet kända vandringshajar till nio. 

”Vi tror att det finns fler vandrande hajarter som fortfarande väntar på att upptäckas,” säger Dr Christine Dudgeon vid University of Queensland.

Se hajen och hör Jonas Wahlström förklara fenomenet i klippet från Morgonstudion ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.