Aisha Mohammed är Etiopiens nya försvarsminister Foto: TT

Hälften kvinnor i Etiopiens nya regering

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har tillsatt kvinnor på hälften av ministerposterna i landets nya regering. Det är det senaste ledet i den unge Ahmeds snabbt utrullade reformprogram.

Den tidigare regeringen som bestod av 28 ministrar, varav fem kvinnor, bantas nu till 20.

Flera tunga ministerportföljer går till kvinnor, som exempelvis försvaret, industrin och handelsdepartementet.

Etiopien som på senare har skakats av etniska motsättningar får också ett nyinstiftat fredsdepartement, som också leds av en kvinna. Departementet ska se över landets federala polis och underrättelsetjänst.

Fredsavtal med Eritrea

Den 42-årige Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister i våras och inledde omedelbart ett stort reformarbete i det traditionellt auktoritärt styrda Etiopien. Mängder av politiska fångar släpptes fria och tidigare förbjudna grupper välkomnades tillbaka till landet.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten har han även slutit fred med och öppnat gränserna till grannlandet Eritrea efter decennier av oroligheter och våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.