Foto: TT

Hamas kvar på EU:s terrorlista

Publicerad

Den palestinska islamiströrelsen Hamas blir kvar bland de organisationer som svartlistas av EU som terrorgrupper. Det medför fortsatt frysta tillgångar.

Beslut om listan fattas av EU-domstolen, som nu har satt ned foten jämfört med ett beslut i lägre rätt 2014, som gick ut på att det inte fanns tillräckliga bevis för att Hamas bär ansvar för terrorism.

Hamas, som styr i Gazaremsan, offentliggjorde i maj nya stadgar som på ett par avgörande punkter avviker från organisationens grundfördrag. Gamla formuleringar om att krossa Israel hade strukits. Hamas förbehåller sig fortfarande rätt till väpnat motstånd – riktat mot den israeliska ockupationen, inte mot judar som sådana.

Hamas bildades 1987 i höjd med den första palestinska intifadan, upproret mot den israeliska ockupationen. Så småningom har rörelsen också uppträtt som parti.

EU:s terrorlista infördes efter attentaten i USA 2001. På listan står i dag 22 organisationer och 13 individer.

Den tamilska rebellrörelsen LTTE, Tamilska Eelams befrielsetigrar, tas nu bort från listan. I praktiken krossades organisationen av den lankesiska arméns insatser mot rebellerna 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.