Israeliska soldater vid en bil som misstänks ha koppling till de försvunna tonåringarna. Foto: TT

Hamas uppmanar till nytt uppror mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Det är Hamas internationella talesperson på Gaza, Husam Badram, som uppmanar till  ett nytt folkligt uppror (intidada) mot Israel. Syftet är att försvåra för den israeliska armén att röra sig på Västbanken. Där pågår en omfattande sökinsats efter tre judiska ungdomar som varit försvunna sen sent på torsdagen och befaras vara kidnappade.

Husam Badram uppmande särskilt den palestinska befolkningen runt Hebron att gå ut i intifadan. Det var där i närheten som tonåringarna sedan sågs. Det skriver israeliske tidningen Haaretz.

– Det här en chans att vidga motståndet och åter göra Västbanken till ett centrum för motstånd och kamp, uppges Badram ha sagt.

Uttalandet är hämtat från Hamas hemsida under rubriken ”Hamas uppmanar medborgarna på Västbanken att förklara intifada.”

Liftade på Västbanken

Under fredagen uppmande också en ledare för Islamiska jihad palestiner att kidnappa israeliska soldater. I samband med fredagsbönen i Gaza sa Khaled al-Batsh att kidnappningar är det mest effektiva sättet att se till att Israel friger palestinska fångar.

Israeliska armén har under hela dagen sökt efter de tre tonåringarna och satt upp vägspärrar i området. Under sökandet har armén varit noga med att varna för ryktesspridning om fallet på sociala medier. En av de tre är amerikansk medborgare. De tre liftade på Västbanken och var på väg mot Modi’in en stad mellan Jerusalem och Tel Aviv när de anmäldes som saknade.

En organisation som har kopplingar till al-Qaida har i flygblad sagt att de kidnappat det tre israelerna. Uppgifterna undersöks av Israels underrättelsetjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer