Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sultan Ahmed al-Jaber är olje-vd – och ska nu axla presidentskapet för FN:s klimattoppmöte i Dubai, COP28. Foto: TT, Kamran Jebreili/ADNOC

Han är oljebossen som ska leda klimattoppmötet

Publicerad

Vd för ett av världens största oljebolag – och en varm förespråkare av förnybar energi. Sultan al-Jaber vill vara både och.

Nu ska han leda FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai.

– Utomlands blir man förvirrad, men han förkroppsligar värderingarna i Förenade Arabemiraten, säger Cinzia Bianco, expert på klimatfrågan i Gulfländerna.

Sultan Ahmed al-Jaber har flera tunga portföljer i Förenade Arabemiraten. Han är energiminister, vd för det statliga olje-, och gasbolaget ADNOC, har hand om AI-frågor och är med och beslutar om ekonomiska sanktioner.

Ytterligare en fjäder i hatten blir presidentskapet för FN:s klimattoppmöte, det 28:e i ordningen, som går av stapeln i november.

– Han är inte kunglig, men identifierades snabbt som mycket begåvad och hårt arbetande. Det betyder nästan undantagslöst en snabb karriär i Förenade Arabemiraten där många höga poster i samhället är reserverade för infödda – och de är inte många, säger Cinzia Bianco, forskare vid tankesmedjan Europeiska utrikesrådet, specialiserad på Gulfländerna.

Kraftig kritik

Kritiken mot utnämnandet av al-Jaber som ledare av klimatförhandlingarna har inte varit nådig.

Över 100 ledamöter i USA:s kongress och EU-parlamentariker krävde hans avgång, på grund av hans uppdrag som olje-vd.

En av frågorna som bland andra EU vill driva under mötet är dessutom utfasningen av fossila bränslen – och däribland olja. Frågan många ställer sig är vilken påverkan årets värdland och ledare kommer att ha.

Avslöjandet: Vill sälja olja under mötet

Nyligen avslöjade BBC också att Förenade Arabemiraten planerar att försöka få till nya oljeaffärer med en rad länder under klimattoppmötet – något som inte är tillåtet enligt FN:s regelverk.

Men al-Jaber har samtidigt mäktiga förespråkare – däribland USA:s klimatsändebud John Kerry som kallade valet av al-Jaber för ”utmärkt” i januari i år.

Se mer om den omtalade oljebossen i videon ovan.

KLIMATMÖTET COP28 I DUBAI 2023

Varje år samlar FN världens länder för klimatmöte i slutet av året. COP28 pågår i Dubai från 30 november till 12 december 2023.

Värdskapet för FN:s klimatmöten roterar mellan världsdelarna. I år valde Asien att lägga COP28 i Förenade Arabemiraten.

Över 70 000 deltagare väntas, vilket är rekord. I starten av mötet kommer många av världens ledare till Dubai för att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.