Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bambang Hero Saharjo hotas till livet för sin kamp att sätta fast företag som illegalt bränner ner Indonesiens skogar. Foto: SVT

Han försöker rädda Indonesiens skogar – med livet som insats

Publicerad

Bambang Hero Saharjo hotas till livet för sin kamp att sätta fast företag som illegalt bränner ner Indonesiens skogar. Nu får han det prestigefulla John Maddox-priset för sitt arbete.

Han är forskare på Bogor Agrikultur University och ägnar dagarna åt att samla bevis för att kunna dra företag inför rätta. Han tar prover från misstänkta anlagda bränder, han analyserar och agerar expertvittne. Arbetet har varit mycket framgångsrikt, hittills har skadestånd för totalt 13 miljarder svenska kronor utdömts. Antalet bränder har också minskat.

För det riskerar han inte bara sitt eget liv, även familjen hotas. Men det är en risk han är beredd att ta.

-När jag började för 20 år sedan var jag mycket mer pessimistisk. Men nu tycker jag att ansträngningarna har lett till att förövare döms och att regeringen ser till att förstörd skog återställs. Jag hoppas att vi tillsammans ska kunna rädda den skog som är kvar och att vi ska bli bra förebilder för kommande generationer, säger Bambang Hero Saharjo till SVT:s utrikesmagasin Korrespondenterna.

Se hela klippet på svtplay.se/varlden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer