Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tolken Nawid arbetade för svensk militär i fyra år – nu är han fast i Afghanistan. Foto: Privat

Han gömmer sig för talibanerna: ”Kapabla till vad som helst”

Publicerad

Nawid arbetade som tolk för det svenska försvaret i Afghanistan i fyra år. I dag vågar han knappt ta sig ut på gatorna i sitt eget hemland.

– Jag kan inte föreställa mig vad som skulle hända om talibanerna fick tag i mig. Det här är människor som är kapabla till vad som helst, säger han till SVT.

Nawid var en del av den svenska Afghanistaninsatsen Isaf som avslutades 2014. Efter det har han ingått i den afghanska regeringens styrkor och arbetat som tolk för landets armé.

Sedan i söndags – då talibanerna tog över presidentpalatset och intog Kabul – är han isolerad med sin familj i ett hus i centrala Afghanistan.

– Jag är rädd. Ibland måste jag gå ut för att handla och då möts jag av märkliga och farliga människor med raketgevär och AK47:or. Det är väldigt farligt där ute, säger han.

Talibanerna använder informatörer

Nu tillbringar han dagarna i isolering med sin fru och tre döttrar. Döttrar som fram till nu gått i skolan.

– Allt jag vill är att min familj ska få leva i frid och att mina barn gå i skolan och utvecklas till att bli nyttiga samhällsmedborgare. Men just nu vågar jag inte låta mina döttrar gå ut, säger Nawid.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid har tidigare sagt att den nya regimen kommer att erbjuda ”allmän amnesti” för de samverkat med regeringen eller västerländska ambassader. En lögn, menar Nawid.

– Det är inte sant. Det går inte att lita på dem.

Han är orolig för sin egen och sin familjs säkerhet och beskriver hur den nya talibanregimen använder sig av inhemska informatörer. All information om oppositionella kan säljas eller bytas mot beskydd.

– Överallt finns afghaner som spionerar, rapporterar och informerar. Jag kan inte föreställa mig vad som skulle hända om talibanerna fick tag i mig. Det här är människor som är kapabla till vad som helst. De kan fängsla mig, straffa mig eller till och med hota mitt liv.

”Allt jag vill är att leva i frid”

Nawids hopp ligger nu hos de svenska myndigheterna. Enligt utrikesminister Ann Linde jobbar UD dygnet runt för att lokalisera och evakuera lokalanställda, men arbetet dröjer.  

Nawid har ännu inte fått någon kontakt med svenska myndigheter.

– Jag har skickat ett meddelande till den svenska ambassaden. De svarade att de får många mejl just nu och att de ska svara så fort de har tid.

Tror du att den svenska regeringen kommer att hjälpa dig?

– De har sagt att de inte kan lova något men att de kommer att försöka. Sverige är ett av de bästa länderna i Europa och har behandlat mig väl under min tjänstgöring. Om regeringen kunde hjälpa mig och min familj att komma ut skulle jag bli väldigt tacksam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer