Han har simmat hela Amazonfloden: Rekordsimmare kom i mål

Uppdaterad
Publicerad

Efter 65 dagars kämpande avslutade i går Martin Strel en ovanlig simtur: 5.265 kilometer i Amazonfloden.

Den 52-årige slovenen blev därmed först i världen att simma hela världens näst längsta flod. Längst är Nilen.

Han började sin simtur i Atalaya i Peru 1 februari och gick i mål nära Belem i Brasilien. I snitt har han avverkat omkring 80 km om dagen.

Redan de första dagarna fick Strel svåra brännskador i ansiktet och led i slutet av bland annat högt blodtryck, diarré och delirium.

Fjärde rekordet

Nu hoppas han att Guinness Rekordbok ska bekräfta att han slagit rekord. Det blir i så fall Martin Strels fjärde rekord inom distanssimning. Han har tidigare simmat längs Donau, Mississippi och Yangtzefloden.

Strel simmade sista biten mot sin läkares vilja. Han sade att sista biten av simningen var svårast. Tidvattnet påverkade flodströmmarna och ibland var de så starka att han tvingades bakåt.

”Djuren accepterade mig”

Till nyhetsbyrån AP sade han på telefon att han haft tur som klarat sig undan pirayor och hajar. -Jag tror djuren bara har accepterat mig, sade han. Jag har simmat så länge att de måste tro att jag är en av dem.

Ungefär tolv kilo har han simmat bort. Ibland hade han så ont att han inte kunde ta sig upp ur vattnet utan hjälp. Han plågades också av kramper, infektioner, uttorkning och skavsår från våtdräkten.

Inte Nilen

På frågan om kommande äventyr svarar han att han inte tänker ge sig på att simma Nilen.

-Den är inte utmanande nog. Amazonfloden är mycket mäktigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.