– Nu handlar det bara om vårt mod. Vi är alla rädda, säger Pon. Foto: SVT

Han jagas av militären i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

– Jag känner mig inte trygg med mitt liv längre, säger Pon. Han är en av dem som kräver nyval i Thailand och som därför tvingas gömma sig för militären.

Pon, som egentligen heter något annat, berättar att han de senaste dygnen flyttat mellan olika platser för att hålla sig undan från militären. Släktingar till honom har fått hotfulla besök och telefonsamtal och när vi möter honom säger han att han oroar sig mycket över hur de som står honom närmast behandlas.

– Vi är alla rädda. Nu handlar det bara om ifall vårt mod ska lyckas besegra vår rädsla eller inte, säger Pon.

Politisk kris i Thailand 2013

Olagligt att kritisera kuppen

Pon är en av dem som är emot militärkuppen, något som nu är olagligt här i Thailand. Den som kritiserar kuppen och militärjuntan riskerar att gripas och dömas i militärdomstol. Militären, under ledning av general Prayuth Chan-ocha, har bestämt sig för att tysta all kritik mot dem själva. Även de som kräver nyval riskerar att gripas. Pon har protesterat, både i gatuaktioner och via sociala medier. Han säger att val är vägen ut ur krisen för Thailand.

– Val är det bästa sättet att lösa konflikter. När man räknar röster kommer folkets vilja fram. Om militärjuntans ledare general Prayuth vill kandidera i val är det helt okej. Skulle han få så många röster att han blir premiärminister är det också helt okej, säger Pon.

Förra regeringens anhängare har gripits

Militären har sedan den tog makten gripit mängder av människor och det är ingen tvekan om att man är ute efter att helt slå sönder den organisation som den förra regeringens anhängare UDD, de så kallade rödskjortorna, byggt upp.

Rapporter från norra och nordöstra Thailand, där regeringen hade stort stöd, berättar om hur soldater gått från hus till hus och beslagtagit allt som har med UDD att göra. Till exempel kepsar, tröjor, flaggor, böcker och DVD-inspelningar. Många av UDD:s ledare har gripits och förbjudits att någonsin arbeta politiskt igen. Militären har även slagit till mot de små radiostationer som stödde UDD och beslagtagit deras utrustning.

Ingen uppgift om antal gripna

Det är inte bara de som kräver nyval militären slår till stenhårt mot. Även den som på minsta sätt kritiserar landets monarki eller de hårda majestätslagarna grips.

– De mest oroväckande är att vi inte vet hur många människor som gripits och inte heller vet hur de nu behandlas där de sitter, på olika militärförläggningar runt om i landet, säger Anders Engvall, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och expert på Thailand.

Slog till mot bokhandel

Anders Engvall finns just nu i Thailand och har med egna ögon sett militärens framfart.

– Här i Chiang Mai slog de till mot en bokhandel som var en populär mötesplats för demokratiförespråkare. Det var väldigt symboliskt när tungt beväpnad militär stormade bokhandeln. Många av de som var engagerade i bokhandeln har nu tvingats gömma sig, säger Anders Engvall.

Anders Engvall tror att militären kommer att fortsätta med sin hårda linje och att det kommer att dröja länge innan vi får se nyval i Thailand.

– Den period av femton månader av juntastyre som militären tillkännagivit ska nog ses som ett minimum, säger Anders Engvall.

Enligt Anders Engvall är det viktigt att omvärlden nu tydligt ställer sig bakom ett gemensamt krav på att Thailand snabbt återgår till civilt styre. Både USA och Australien har meddelat Thailand att de i och med militärkuppen kommer att dra ner på det militära samarbete de har med landet.

”Sverige har möjlighet att markera”

Sverige levererade hösten 2013 de sista av de tolv Gripenplan som sålts till Thailand. Än återstår dock en del följdleveranser till den här affären. Följdleveranser som kommer att fortgå som planerat, enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som är den statliga myndighet i Sverige som kontrollerar Sveriges export av försvarsmateriel.

– Sverige har en möjlighet att markera mot militärkuppen genom att följa USA och Australien i att begränsa det militära samarbetet fram till dess Thailand återgått till ett demokratiskt styre, säger Anders Engvall.

När det gäller Pon hinner vi inte ens avsluta intervjun med honom innan en släkting ringer och berättar att hans senaste gömställe blivit upptäckt. Han måste nu hitta en ny plats att sova i natt.

– Militärledningen säger att de vill ge ”fred och glädje” till oss thailändare. Men att behandla oss som tycker annorlunda än dem på det här sättet kan inte vara rätt. Det kommer aldrig att ta vårt land ur krisen, säger Pon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet