Marat Burkchard var tidigare ett av Vladimir Putins så kallade internet-troll. Foto: TT/SVT

Han jobbade som nät-troll åt Putin

Uppdaterad
Publicerad

Den spända relationen mellan Ryssland och västvärlden kommer i hög grad också till uttryck på nätet. Vladimir Putins styre har en hel armé av internetkrigare som sprider propaganda på bloggar och i kommentarsfält på internationella nyhetssajter.

Marat Burkchard var tidigare ett av Vladimir Putins så kallade internet-troll. Det innebär att han under olika falska identiteter skrev inlägg på sociala medier och i utländska kommentarsfält för att föra fram Kremls linje och svärta ner Putins kritiker.

– Sanning som är lögn, lögner som är sanning. Vitt som är svart. Det är en väldigt märklig värld, säger han till danska TV2.

Fabrik

Arbetsförhållandena beskrivs som en fabrik med skiftgång och tolvtimmars-pass. Enligt Marat jobbar mellan 400-600 personer skift med att prestera ett på förhand fastställt antal kommentarer. Ämnena fick han av en överordnad. Det kunde till exempel handla om att manipulera debatten kring mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Han fick också i uppdrag att skriva kommentarer om USA:s president Barack Obamas statsbesök i Indien.

– När han kom till Indien och tuggade tuggummi gjorde vi en stor grej av det, att han var en okulturell person som inte respekterar indisk kultur.

Verksamheten styrs från en byggnad i en förort till Sankt Petersburg och har tidigare uppmärksammats av oberoende medier i Ryssland.

Ljusskygg verksamhet

Tidningen Kommersant skriver om en kvinna som stämt företaget bakom för att hon fått sparken efter att ha talat med journalister. Den organisation som företräder henne gör ingen hemlighet av att de gått till domstol för att kasta offentligt ljus över den annars ljusskygga verksamheten.

När dansk tv besöker byggnaden för att få en kommentar hävdar en talesperson att det inte alls pågår nåt anmärkningsvärt.

– Ursäkta mig, men jag vet ingenting om några troll. Vi sysslar med tidningar, internet, media, säger Aanna Berova, talesperson för företaget till danska TV2.

Marat är övertygad om att det är den ryska staten som ligger bakom. Han tid som internet-troll blev kort. Trots att jobbet var välbetalt orkade han bara hålla ut i tre månader.

– En normal, frisk person kan inte jobba där eftersom det gör dig schizofren. Det är en anledning till att jag slutade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.