Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de tre finländska toppkandidaternas svenskkunskaper. Foto: SVT/Yle

Hör de finska presidentkandidaterna prata svenska

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen skedde den första omgången i presidentvalet i Finland. Det står klart att Alexander Stubb och Pekka Haavisto går vidare till en andra valomgång.

– Förstås hoppas jag att den erfarenhet som jag har från internationell politik och några språkkunskaper skulle gynna Finland, säger den favorittippade kandidaten Alexander Stubb.

Presidentvalet i Finland går vidare till en andra valomgång den 11 februari. Det eftersom ingen av kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna i den första.

Andra omgången kommer att stå emellan den gröna politikern Pekka Haavisto och Samlingspartiets kandidat Alexander Stubb.

Inför första omgången hade Sannfinländarnas Jussi Halla-Aho en uppstickarposition, men visade sig inte rå på de två andra till slut.

Stubb fick 27,1 procent av rösterna, Pekka Haavisto 25,7 och Jussi Halla-aho 19.

Hör hur de finska presidentkandidaterna ser på Finland i videon ovan.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att Alexander Stubb är finlandssvensk. Han har själv sagt att han är tvåspråkig men inte finlandssvensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.