Mitch McConell har mött hårt motstånd i sin delstat, men om han tar hem racet mot motståndaren Alison Grimes blir han en av landets mäktigaste politiker. Foto: TT

Han kan bli USA:s näst mäktigaste politiker

Uppdaterad
Publicerad

Det finns två frågor som engagerar väljarna i dagens val. Ska republikanerna vinna också senaten och därmed få majoritet i kongressens bägge kamrar? Och blir Mitch McConnell, vars (bristande) utstrålning har liknats vid en sköldpaddas och ett ostrons- landets mäktigaste politiker efter president Obama?

Den första frågan – vem som vinner senaten – kanske inte kan besvaras inatt ens när rösterna räknats samman. De senaste dagarnas opinionsmätningar visar att det är mycket jämt mellan tävlande politiker i delstaterna Georgia och Louisiana. Enligt deras vallagar så måste det utlysas ännu ett val om ingen kandidat klarar att få egen majoritet.

I Louisiana sker då valet den sjätte december och i Georgia den sjätte januari nästa år. Det är i så fall den tidsdräkt det handlar om innan det står klart om också senaten fått en republikansk majoritet. Enligt de senaste mätningarna leder republikanerna med sex, möjligen åtta platser, för att få egen majoritet.

Mellanårsval i USA

Enligt samfälliga opinionsmätningar så väntas dessutom republikanerna ta ett ännu fastare grepp om representanthuset och vinna 10-15 platser till.

Obama blev utbuad

Mellanårsvalet är i mångt och mycket och en omröstning om president Obama och hans sex år som  president. Hans popularitet har rasat till rekordlåga 40 procent. Han har av det skälet hållit en låg profil i valet och har bara de senaste dagarna gjort några sällsynta inhopp som vallokomotiv där han tror sig ha en stabil bas.

Men i en av hans starka fästen, Connecticut, fick han finna sig i att bli utbuad över att han inte fått igenom nya invandrarlagar i kongressen som ska ge papperslösa flyktingar rätt att stanna i USA.

Men han fann sig snabbt och sa till publiken att ” jag är lika besviken som ni, det är kongressen som stoppat den här reformen”.

Frågan hur president Obama överhuvudtaget ska kunna få igenom något i en massivt republikansk kongress är också föremål för debatt i alla nyhetspaneler i USA just nu. Om republikanerna vinner senaten går senatorn Mitch McConnell från att vara minoritets- till majoritetsledare i senaten.

Liknas vid sköldpadda

Han är ifrån Kentucky och har där utmanats i en tuff kampanj av demokraten Alison Grimes , vars kampanj SVT följt på plats. Mitch McConnell anses allmänt ha tappat kontakten med väljare i Kentucky efter att ha tillbringat 30 år i maktens korridorer i Washington DC.

Hans torra framtoning och utseende har fått många att likna honom vid en sköldpadda och säga att hans utstrålning kan jämföras med ett ostrons. Men hans tillskyndare säger att han en skicklig maktspelare och strateg.

Om republikanerna vinner senaten och han vinner på hemmaplan över Alison Grimes och därmed behåller sin plats i senaten blir Mitch McConnell landets mäktigaste politiker efter president Obama.

Tänker söka samförstånd

Men varken McConell eller republikaner har kampanjat med särskilt många vallöften. Mycket har handlat om negativa kampanjer där man anklagat demokrater för att vara president Obamas nickedockor.

Vad  Mitch McConnell har sagt är att vid en republikansk seger tänker han söka samförstånd med president Obama.

På agendan står beslut om skattelättnader och att anta handelsavtalet med EU, s k TTIP-avtalet. Men han har också sagt att han vill begränsa Obamas reformagenda på miljöområdet. (Mitch McConnell har sin väljarbas bland Kentuckys arbetslösa kolgruvearbetare). 

Bägge behöver samarbeta

Större samförstånd över partigränserna skulle gynna bägge partier, Republikanerna måste visa sig regeringsdugliga inför presidentvalet 2016 och därmed sluta vara ett nejsägarparti.

President Obama kan å sin sida inte ägna sina sista två år till att lägga sitt veto och blockera republikanska reformförslag – det skulle skada nästa demokratiska presidentkandidat.

Därför hoppas många paradoxalt nog på en ny politisk vår i USA:s mäktiga kongress efter morgondagens val, en förhoppning som dock mycket snabbt kan komma på skam om republikanernas mest konservativa gren blir tongivande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA

Mer i ämnet