Videoklippet får de flesta att dra efter andan och undra om norrmannen Eirik Ulltang är galen. Men för den 26-årige trialcyklisten var det en dröm som gick i uppfyllelse. Hans cykelhopp mellan två bergstoppar har nu blivit en stor nyhet i Norge. Foto: NRK

Han kastar sig mellan två bergstoppar – på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Videoklippet får de flesta att dra efter andan och undra om norrmannen Eirik Ulltang är galen. Men för den 26-årige trialcyklisten var det en dröm som gick i uppfyllelse. Hans cykelhopp mellan två bergstoppar har nu blivit en stor nyhet i Norge.

Nästan 400 meter. Så höga är de två stenformationer som utgör Svolvaergeten på Lofoten i norra Norge. De ser ut som två gethorn. Därav namnet. 

Det har hänt tidigare att våghalsar har hoppat mellan de två bergstopparna. Men aldrig har någon släpat med sig en cykel upp för att på sadeln göra hoppet. 

– Jag har drömt om det här länge, och valde att hoppa med cykel mest för att ingen har gjort det förr, säger trialcyklisten Eirik Ulltang till norska NRK. 

”Det var helt magiskt”

Ulltang berättar att han blev överväldigad när han med cykeln på ryggen äntligen nådde toppen. Därefter ägnade han en timme åt att tänka igenom hoppet och fokusera mentalt. Men tillslut var det dags. 

– Då gick jag upp på bakhjulet med cykeln och hoppade över. Det hela var gjort på en sekund. 

– Det var helt magiskt. Samtidigt var det en slags lättnad som sedan övergick i upprymdhet, säger han.

Farligt hopp

Hoppet betraktades som farligt. Hade Ulltang gjort ett litet fel hade konsekvenserna kunnat bli ödesdigra. 

– Om jag hade landat snett hade jag kunnat slå mig sjukt mycket, säger Eirik Ulltang med ett lättat leende på läpparna.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.