Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dimko Zhluktenko byggde en tron till sin hund Dzyga av Starlink-terminaler som han sedan skickade till fronten.

“Starlink är en ‘game changer’ här i Ukraina”

Publicerad

Satellitsystemet Starlink har stor betydelse för Ukraina, säger Dimko Zhluktenko som driver en välgörenhetsorganisation som levererar Starlink-terminaler till stridande ukrainare. 

Samtidigt ifrågasätter han Elon Musks utspel att projektet enbart innebär en förlustaffär för Space X.

– Starlink är en ”game changer” här i Ukraina. Men alla terminaler jag sett har antingen köpts av militären själva eller av volontärer till marknadspriser, säger Dimko Zhluktenko.

Sedan i våras har Elon Musks rymdbolag Space X försett delar av Ukraina med internet genom satellitnätet Starlink.

Starlink utgör fler än 3 000 satelliter i låg omloppsbana som gör det möjligt att koppla upp sig mot internet – även när alla andra förbindelser är brutna.

– Starlink har varit absolut nödvändigt eftersom ryssarna har angripit Ukrainas kommunikationsnätverk, sade Dimitri Alperovitch, medgrundare till tankesmedjan Silverado Policy Accelerator, till CNN.

Levererar Starlink till fronten

24-årige Dimko Zhluktenko från staden Lviv driver välgörenhetsorganisationen Dzygas paw. Organisationen, som han döpte efter sin hund, startade han samma dag som kriget bröt ut.

Han köper in teknologiska produkter och uniformer som han sedan skänker till stridande. Hittills har han levererat 100 Starlink-terminaler till fronten. Nu samlar han ihop pengar till ytterligare 100 stycken.

– Jag köper dem i Polen som vilken person som helst och kör in dem i Ukraina.

Uppmanade Pentagon att ta kostnaden

Elon Musk har uppgett att Space X donerat omkring 25 000 Starlink-terminaler till Ukraina.

I oktober skrev han på Twitter att ”operationen har kostat Space X 80 miljoner dollar och kommer att överstiga 100 miljoner dollar i slutet av året” och uppmanade samtidigt Pentagon att ta över kostnaden.

Sen dess har Musk sagt att Space X fortsatt kommer ta kostanden. Men Dimko Zhluktenko ställer sig frågande till Musks utspel och säger sig tro att de flesta terminaler i Ukraina köpts in till marknadspriser.

– Jag har inte sett någon Starlink som donerats från Space X eller regeringen. Alla terminaler jag sett har antingen köpts av militären själva eller av volontärer. Prenumerationen betalar militären ofta själva. Därför blev jag förvånad när Elon Musk sa att han gör så stora förluster på detta.

Musks popluläritet i Ukraina har dalat sedan han föreslog en fredsuppgörelse som bland annat skulle gå ut på att Ryssland får behålla Krim, att Ukraina förblir neutralt och att de olagliga folkomröstningarna på ockuperad mark ska göras om under FN:s kontroll.

Mer om Elon Musk i Utrikesbyrån: Frälsaren i SVT Play från kl 19.30 eller kl 22 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet