Ända sedan 1970-talet har Richard Prince gjort konst av att fotografera andra fotografier. Nu använder han sig av andras Instagrambilder. Foto: TT

Han säljer folks Instagrambilder – tjänar storkovan

Uppdaterad
Publicerad

Förmodligen har du hört talas om att de bilder du publicerar på sociala medier som Facebook och Instagram inte längre är helt och hållet dina egna. Men att någon annan kan sälja dem för hundratusentals kronor trodde du knappast.

Det är Washington Post som berättar om Richard Prince, väl etablerad konstnär och fotograf, som gjort konst av andra människors Instagramkonton. Med utställningen ”New Portraits” påminner han mänskligheten om att allt vi publicerar på sociala medier blir allmängods som fritt kan delas. Och även säljas visar det sig, åtminstone i USA.

Skärmdumpar i kollosalformat

Prince har helt sonika gjort skärmdumpar från Instagramkonton, tillhörande såväl kändisar som vanligt folk. Sedan har han printat ut dem i tvåmetersformat och hängt upp dem på konstmässan Frieze Art Fair i New York. Helt utan de medverkandes vetskap eller godkännande.

De flesta Instagram-dumparna som visas i ”New Portraits” föreställer kvinnor, inte sällan i sexuellt utmanande poser. Och enligt tidningen Vulture har så gott som samtliga verk blivit sålda för i runda slängar 750.000 kronor styck.

”Re-fotografering”

Hur kan då detta vara möjligt? Ända sedan 1970-talet har Richard Prince gjort konst av att fotografera andra fotografier. Bilder som han hittat i tidingar, böcker och reklam. Han har sedan gjort modifikationer av bilderna för att sedan kalla dem sina egna, trots att de ofta varit förvillande lika originalet.

Flera gånger har Prince hamnat i upphovsrättsliga tvister, bland annat när han ”re-fotograferade” den franske fotografen Patrick Carious bilder av jamaicanska rastafaris. Och varje gång har Richard Prince segrat tack var de minimala ändringar han gjort.

Uthängda kontoinnehavare

Liknande transformationer har konstnären även gjort på Instagram-dumparna, och därmed anser han sig kunna betrakta dem som sina egna verk. Ändringarna har dock ofta inskränkt sig till några få tillagda ord eller andra detaljer, ibland så små att de knappt märks. Namn och bild har Richard Prince däremot valt att behålla helt intakta, inte sällan till de uthängda kontoinnehavarnas skam och förtret.

I sociala medier har Richard Prince har fått utstå en hel del skäll för sina tilltag. Själv verkar konstnären dock tämligen oberörd eftersom han glatt re-tweetar och delar kritiken på sociala medier. Hans eget Instagramkonto ”richardprince1234” har över tio tusen följare. Men inte en enda bild. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.