Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att lämnat Ryssland på grund av den tilltagande repressionen mot fri journalistik startade Michail Danilovitj och några kollegor en ny nyhetssajt i Riga. Foto: SVT

Rysk journalist trotsar censuren – startade nyhetssajt från exilen

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske frilansjournalisten Michail Danilovitj lämnade Ryssland efter starten på det ryska anfallskriget mot Ukraina i februari 2022. Från exilen har han fortsatt att jaga nyheter om livet i ryska regioner. Där finns lokala journalister som vågar arbeta, trots risken för böter och fängelse.

Från exilen i Riga startade Michail och några kollegor ett nytt projekt. Sajten ”New tab” publicerar journalistiska texter om livet i ryska regioner. Flera artiklar handlar om sådant som kan vara känsligt att skriva om i en rysk kontext, som till exempel hur ryssar på olika sätt försöker undvika att bli mobiliserade till kriget. Sajten har ett nätverk av frilansjournalister som fortfarande bor kvar i Ryssland och de undertecknar inte artiklarna med sina riktiga namn, som en säkerhetsåtgärd.

New tabs sajt går fortfarande att läsa helt fritt i Ryssland och är alltså inte blockerad som många andra ryska exilmediers sajter. En förklaring kan vara att läsekretsen fortfarande är förhållandevis liten. Enligt Michail Danilovitj finns läsarna framför allt i större städer och inte på landsbygden.

– Men vi ser att vi har läsare och att de blir allt fler. Många människor i ryska miljonstäder är intresserade av det vi skriver om.

Innan Ryssland invaderade Ukraina förra året bodde frilansjournalisten Michail Danilovitj i staden Perm. Där deltog han i demonstrationer till stöd för andra journalister som gripits av ryska myndigheter.

Krigslagar

– Det hände att polisen innan demonstrationer som planerades i Perm kom hem till mig och varnade mig för att vidta vad de kallade rättsvidriga handlingar. Jag visste alltså att jag fanns på en sorts svart lista och att det kunde vara farligt att fortsätta leva under sådana omständigheter under tilltagande repression, säger Michail.

Kort efter att den ryska fullskaliga invasionen var ett faktum införde den ryska duman krigslagar som i princip gjorde det omöjligt att verka som oberoende journalist i landet. Många ryska journalister gick därför i exil och uppskattningsvis 250 har tagit sin flykt till Riga som blivit en slags journalistisk fristad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.