Shai Reshef. Foto: SVT

Han vill förändra världen med delad kunskap

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonären Shai Reshef satsade pengarna på ett nätuniversitet. I år tar den första kullen studenter sin examen på University of the People.

Karriären inom den privata utbildningssektorn gjorde honom ekonomiskt oberoende, men när israelen Shai Reshef sålde sina företag ville han inte dra sig tillbaka. Istället satsade han pengar på att bygga upp ett universitet på nätet.

– Jag har tillräckligt och jag kände att det var min tur att ge tillbaka. För mig handlar det om att göra avtryck på världen och det gör man genom utbildning.

Över 1.000 studenter

Projektet har döpts till University of the People och man marknadsför sig som ett gratisuniversitet, men helt gratis är det inte.

Att få ut en giltig amerikansk universitetsexamen kan kosta eleverna upp till 100 dollar. De som saknar pengar kan enligt Shai Reshef ansöka om stipendier för att finansiera examensavgiften.

Universitetet grundades 2009 och idag har man omkring 1.500 elever från 135 länder. En av dem är Joe Jean från Haiti.

– Det har förändrat mitt liv. Jag bodde i Haiti och hade avslutat min gymnasieutbildning, men jag saknade pengar till att finansiera högre studier, så jag hade inga andra möjligheter, säger Joe Jean som i dag läser ett utbytesprogram på ett universitet i Förenade Arabemiraten.  

Två utbildningar

Hur studenterna kommer att klara konkurrensen på arbetsmarknaden återstår att se. Den första kullen tar sin examen senare i år.

I nuläget kan eleverna studera datavetenskap eller ekonomi. Enligt Shai Reshef har sociala medier haft stor betydelse för hans vision om ett öppet universitet.

– Vi tog fenomenet med att dela saker och gjorde om det till ett universitet. Våra studenter studerar genom att dela information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer