Siffrorna visar försäljningsvärdet i kinesiska Yen Foto: Aly Song, Reuters / TT

Handelsdagen som spräcker alla gränser

Uppdaterad
Publicerad

Glöm mellandagsrean, black friday och cyber monday. Den absoluta rekorddagen för näthandel i världen under året inträffar den 11 november. Förklaringen stavas Kina och hysterin kring ”singlarnas dag”

Singlarnas dag startade i Kina på 90-talet som en motreaktion på kommersen och uppmärksamheten på tvåsamhet kring alla hjärtans dag. Kinas näthandelsjätte Alibaba insåg det kommersiella värdet 2009 och började med speciella erbjudanden.

Pharrell Williams uppträder Foto: Aly Song, Reuters / TT

Sedan dess har singlarnas dag växt och Alibaba håller varje år en tv-sänd gala, i år med musikstjärnorna Jessie J, Pharrell Williams, skådespelerskan Nicole Kidman och performance-gruppen Blue Man Group som dragplåster.

Men huvudnumret är näthandel. Andra handelsjättar har hakat på och försäljningen under dagen beräknas i år med råge överstiga den totala försäljningen av de USA-initierade readagarna black friday och cyber monday.

1,5 miljarder paket skickas ut

Redan vid lunchtid i Kina hade Alibaba passerat förra året totala försäljning på motsvarande 150 miljarder kronor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Bara under de två första minuterna låg försäljningen på närmare 10 miljarder kronor och efter ett par timmar passerade näthandelsjätten 100 miljarders-strecket.

– Under singlarnas dag är shopping en sport, det är underhållning, säger Alibabas vice ordförande Joseph Thai.

Shoppinghysterin innebär också bråda dagar för det kinesiska postväsendet. Under de närmaste dagarna ska över 1,5 miljarder paket skickas ut till kunder.

Kommer till Sverige

I likhet med andra framgångsrika kommersiella jippon är singlarnas dag något som även börjar dyka upp i svensk handel.

En hotellkedja erbjuder ”singelpris” på rum på utvalda hotell och en elektronikkedja har rea för ”alla, oavsett relationsstatus”. I Sverige krockar dock den kinesiska shoppingdagen en aning med en annan köpstark dag, nämligen fars dag som infaller på söndag.

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln stod det att 12 miljarder ska skickas ut. Den korrekta siffran är 1,5 miljarder paket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.