• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Hans Blix om USA:s invasion av Irak: ”De var höga på militära aktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta chefen för FN:s vapeninspektörer riktade i dag återigen kritik mot USA och Storbritannien för deras agerande i samband med invasionen av Irak.

Hans Blix, 82, som var chef för FN:s vapeninspektörer vid tiden för den USA-ledda invasionen av Irak 2003, mötte på tisdagen den särskilda kommission som granskar Storbritanniens roll i kriget.

Blix upprepade sin kritik mot Storbritannien och USA, som invaderade Irak utan FN-mandat 2003 efter misstankar om att dåvarande presidenten Saddam Hussein gömde massförstörelsevapen.

Svaga källor

Hans Blix hävdade att USA och Storbritannien hade för svaga indicier mot Saddam Hussein när de invaderade Irak.

-Både London och Washington borde ha insett att deras källor var svaga.

-Deras källor letade efter vapen, men inte nödvändigtvis massförstörelsevapen. De borde ha förhållit sig mer kritiska till det, sa Blix inför kommissionen.

Strax före invasionen sökte Blix vapeninspektörer igenom de platser där det enligt brittisk och amerikansk underättelsetjänst skulle finnas massförstörelsevapen – men utan att hitta några.

-Jag anmärkte då på att det vore paradoxalt att invadera Irak med 250.000 soldater och hitta väldigt lite resultat, sa Blix.

Ifrågasätter omdömet hos Bush och Blair

Han sade att han aldrig har tvivlat på att de båda dåvarande ledarna president George W Bush och premiärminister Tony Blair handlade ”i god tro”.

-Vad jag ifrågasätter är det goda omdömet, främst hos Bush men också hos Blair, sade Blix.

De två trodde helt på underrättelseuppgifter om att Irak hade massförstörelsevapen. De vapnen blev den föregivna orsaken till invasionen.

”Höga på militära aktioner”

Blix sa också att han trodde att USA var ”höga på militära aktioner” efter attackerna den 11 september. 2002 förhöll sig USA obekymrat till turerna kring ifall de skulle få FN-mandat till invasionen.

-Vid den tiden kastades det överbord. Jag tror att de var höga på krigföring just då. De sa att ”vi kan göra det”, sa Blix.

Jenny Modin, Rapport

TT

Kritik ledde fram till utredning

Hans Blix ledde en grupp vapeninspektörer som skickades till Irak för att hitta massförstörelsevapen. Washington var övertygat om att de existerade, och invaderade Irak 2003 för att avväpna landet trots att vapeninspektörerna uppgett att de inte funnit några sådana vapen.

Invasionen ledde till att Iraks president Saddam Hussein störtades och avrättades och utlöste blodigt sekteristiskt våld som nästan slet sönder Irak – men inga massförstörelsevapen hittades.

Browns föregångare som premiärminister, Tony Blair, har fått hård kritik för den brittiska invasionen, som var djupt impopulär bland britterna. De brittiska soldaterna har sedan dess dragits tillbaka från Irak.

Den förre brittiske premiärministern Gordon Brown tillsatte förra året en utredning under ledning av John Chilcot för att dra lärdom av kriget.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.