Foto: TT

Jussi Halla-ahos intåg startade den politiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

– Det är svårt att namnge en minoritet som är fräckare, mer otacksamma, krävande, aggressiva och friare från all självkritik än somalier.

Så främlingsfientligt har den kontroversielle Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho uttryckt sig. Nu har hans intåg startat den politiska krisen i Finland.

Den nyvalde partiledaren är tidigare dömd för hets mot folkgrupp.

Under måndagen kom beskedet: Finlands statsminister, Juha Sipilä (C), ser inga förutsättningar att samarbeta med Sannfinländarna så länge Jussi Halla-aho leder partiet.

Regeringskris i Finland

LÄS MER: Finska regeringen faller: ”Inga förutsättningar att samarbeta”

Jussi Halla-aho är känd för att vara kontroversiell och uttrycka sig främlingsfientligt. 2012 dömdes han för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid efter att ha skrivit ett blogginlägg där han hävdade att islam är en religion som godkänner pedofili. Dessutom antydde han att stöld skulle kunna vara ett genetiskt särdrag hos somalier, konstaterade Högsta domstolen. Ändå har han inte velat ta avstånd från sina blogginlägg.

Aggressiva uttalanden

2007 skrev Jussi Halla-aho aggressiva uttalanden om somalier: ”Det är svårt att namnge en minoritet som är fräckare, mer otacksamma, krävande, aggressiva och friare från all självkritik än somalier.”

2006 sade han att om invandrare våldtar någon, hoppas han att det är hans politiska motståndare.

”Världsförbättrare från gröna och vänstern och deras väljare. Hellre de än någon annan. Inget annat biter på dem än att mångkulturen drabbar dem själva.”

Tar inte tillbaka det

I dag säger han till Yle att han inte ångrar texterna, men att hans stil har förändrats i takt med att hans politiska profil stärkts.

– Jag tar inte tillbaka det jag har sagt. I olika livssituationer har jag skrivit om olika saker, men jag kunde inte förutse min politiska karriär. När förutsättningarna förändras måste också uttrycket göra det.

LÄS MER: EU-topp vill favorisera kristna asylsökande

Jussi Halla-aho valdes till partiordförande av Sannfinländarna i helgen. Han fick 56 procent av rösterna. 46-åringen sitter i Europaparlamentet och är väldigt populär hos de mest invandringskritiska i partiet.

Sannfinländarna förlorade hälften av sina anhängare i det finska kommunvalet i maj, jämfört med riksdagsvalet för två år sedan. Enligt Jussi Halla-aho beror det på att partiets flyktingpolitik inte är tillräckligt hård.

SVT:s korrespondent i Finland, Hasse Svens, tror att Halla-aho nu kommer ta partiet i en ny riktning.

– Sannfinländarna kommer bli ett parti som är mycket likt Sverigedemokraterna, säger Hasse Svens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskris i Finland

Mer i ämnet